A következő recept a híres arab, pontosabban közel-keleti shawarma tekercs egyik legnépszerűbb öntetével készül. A grillezett lazac shawarma szósszal nagyon egyszerű, ugyanakkor különleges, így ideális vendégváró alkalmakra..
Hozzávalók
- 50 dkg lazacfilé
- 3 db zöld kardamom
- Negyed tk őrölt koriander
- Negyed tk őrölt fahéj
- 1-2 csipetnyi őrölt gyömbér
- 1 kis gered fokhagyma
- Fél citrom leve
- 1 maréknyi koriander levél, aprítva
Elkészítés
- A kardamom magokat kinyomjuk a zöld burokból, majd összezúzzuk egy mozsárban. A lazac kivételével a többi fűszerrel durva pasztává elkeverjük.
- A lazacot a pasztával bedörzsöljük – maximum 2 órán keresztül marináljuk.
- Kivesszük a hűtőszekrényből, szobahőmérsékletre felengedjük, majd grillsütőn vagy forró grillserpenyőben mindkét oldalon 4-5 percig sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk közel-keleti salátákkal, köretekkel vagy grillezett zöldségekkel. Ajánlatunk a szezámmagos cukkini, lóbab és paradicsom saláta.
- A shawarma (amely a török döner kebab, görög verziója pedig a gyros) általában pita kenyérbe töltött grillezett hús, valami pikáns szósszal leöntve. A lazacot is becsomagolhatjuk pitába vagy arab lepénybe. Tálalhatjuk kuszkusszal is.
- A lazac nagyon egészséges, a legtöbb diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendben fogyasztható.
- A grillezett lazac shawarma szósszal leöntve egy különleges verzió, remek kerti partikra, laza baráti, családi ebédre, vacsorára. A fenti recept 3-4 főre elegendő.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu