A grillsütőn az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a hal, bár vigyázni kell a grillezéssel. A következő recept egy Észak-Afrikai fűszerezéssel (merguez) készül, amely különleges ízeket varázsol az asztalunkra. Éppen ezért a pikáns grillezett makréla tökéletes vendégváró étel lehet nyári grillpartikon..
Hozzávalók
- 6 kisebb makréla filé
- Fél tk édesköménymag
- Fél tk koriandermag
- Fél tk római köménymag
- Fél tk egész bors
- Fél tk durva só
- Fél tk paprika
- 1 csipetnyi cayenne chilipor
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 cm fahéj darab
- 1 ek olívaolaj
- Fél citrom reszelt héja és leve
- Aprított koriander
Elkészítés
- A halszeleteket átmossuk, áttöröljük.
- Az édeskömény-, koriander-, római köménymagokat és a borsot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. Amikor illatosak, mozsárba töltjük és porrá törjük a fahéj darabbal együtt. Hozzáadjuk a sót, olajat, préselt fokhagymát, citromhéjat, paprikaport és chiliport, majd durva pasztává keverjük.
- A pasztával bedörzsöljük a halak nem bőrös oldalát, majd egy-két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- A grillsütőt előkészítjük – ne legyen túl forró!
- A halak bőrös oldalát olívaolajjal megkenjük, majd a grillsütő rácsra helyezzük (bőrrel lefelé). 1-2 perc múlva egy lapáttal óvatosan megfordítjuk, a másik oldalon is 1-2 percig átsütjük.
- A citromlével meglocsoljuk, koriander levelekkel megszórjuk, tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk salátával és kenyér lepénnyel – arab, mediterrán saláták passzolnak leginkább mellé (pl kuszkusz, chilis répa saláta, marokkói zöldsaláta). Egyéb saláta receptek>>
- Sütésnél vigyázzunk arra, hogy a bőr ne ragadjon a rácsra. Érdemes a rácsot is kicsit megolajozni egy szilikon ecsettel – és csakis lapáttal fordítsuk meg, különben szétesik!
- A cayenne por (ami nem bors, hanem a chili paprika egyik fajtája) helyettesíthető erős paprikával is, de akár el is hagyható.
- A pikáns grillezett makréla egy remek vendégváró étel, ideális nyári grillpartikra, kertipartikra. Továbbá szuper egészséges is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu