Az arab konyha egyik jellegzetessége a joghurtban marinált bárányhús. A joghurtos bárányszelet ideális grill-parti étel, akár egy arab vagy mediterrán menü keretében..
Hozzávalók
- 4 kis szelet bárányhús
- 1 dl joghurt
- 1 ek olívaolaj
- 2 kis gerezd fokhagyma, préselve
- Fél citrom reszelt héja és leve
- Kis maréknyi mentalevél, aprítva
- Fél tk őrölt római kömény
- Só, őrölt bors
Elkészítés
- A só és bors kivételével a hozzávalókat elkeverjük, majd egy zacskóba töltjük. Beletesszük a húst, a zacskó végét elkötjük, majd alaposan összerázzuk, az ujjunkkal bedörzsöljük a húst (a zacskón keresztül).
- Hűtőszekrényben 2-4 órán át pácoljuk, miközben egyszer-kétszer átnyomkodjuk.
- A hús kivesszük a hűtőszekrényből. Amikor szobahőmérsékletű, előmelegített grillsütőn mindkét oldalon kb 5 percig átsütjük, tovább, ha átsülve kedveljük, csupán 2-3 percig ha angolosan szeretjük.
Tippek
- A fenti recept elkészíthető idősebb, max. egy éves juhhússal is (ilyen pl. az olcsóbb új-zélandi fagyasztott bárányszeletek).
- A húst egy éjszakán keresztül is pácolhatjuk, de erre semmi szükség, ha fiatal, zsenge hús az alapanyagunk.
- A zacskó legyen PVC-mentes, ugyanis a citromlé és a pvc kémiai reakciót vált ki, amely felszívódhat az ételbe – lásd egészséges konyha. De üvegtálban is pácolhatunk, ebben az esetben többszörösen forgassuk meg a húst a pácban.
- A joghurtos bárányszelet ideális kerti grillezésre. Tálaljuk arab, mediterrán köretekkel, salátákkal, és arab lapos kenyérrel.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu