A lóbab a mediterrán, közel-keleti konyhák egyik kedvenc zöldsége. Nagyon egyszerűen és változatosan felhasználható, ráadásul könnyen termeszthető egy konyhakertben. A paprikás lóbab egy tipikus libanoni mezzé népszerű fogása.
Hozzávalók
- 30 dkg fejtett lóbab
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 2 duci fokhagyma
- 1 nagy maréknyi koriander, aprítva
- Fél tk fűszerpaprika
- 3 csipetnyi őrölt szegfűbors
- Negyed tk só
- Fél citrom leve
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, majd az olajban, lassan megpuhítjuk.
- Belepréseljük a fokhagymát és hozzáadjuk az aprított koriandert, 1 percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a babot, fűszereket, sót, és alaposan megborsozzuk.
- Felöntjük 1 deci vízzel,majd fedő alatt, alacsony hőfokon puhára pároljuk (ez kb 15-20 perc).
- Amikor a víz szinte teljesen elpárolgott, levesszük a fedőt, hűlni hagyjuk.
- Belecsavarjuk a citromot, meghintjük paprikával és koriander levelekkel.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként perzsa, arab, mediterrán jellegű grillezett húsok, halak mellé. Remekül passzol egy közel-keleti mezze menübe is. Ideális egy kerti partin, ugyanis előre elkészíthető.
- A lóbab lehet friss vagy fagyasztott – ehhez a recepthez nem szükséges a babhártyát eltávolítani, mert a párolás során megpuhul.
- Lóbab helyett alkalmazhatunk fejtett babot is.
- A paprikás lóbab passzol vegetáriánus, vegán, méregtelenítő, diétás, karcsúsító, glutén-mentes, tej-mentes és egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu