A következő recept az angol flapjack mogyorós verziója. Nagyon egyszerűen elkészíthető, kezdők számára sem lesz kihívás, sőt gyerekek is szívesen besegítenek a mogyorós müzliszelet készítésbe.
Hozzávalók
- 20 dkg nagy szemű zabpehely
- 10 dkg aprított mogyoró
- 5 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek Golden szirup
- 8 dkg világos nádcukor
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A mogyorókat felaprítjuk, majd elkeverjük a liszttel és zabpehellyel.
- A vajat felmelegítjük a golden sziruppal és cukorral. Amikor a cukor elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről és ráöntjük a zabpelyhes keverékre. Lapos fakanállal elkeverjük.
- Kivajazunk egy kb 23 centis négyzet alakú sütőt, majd a masszát egyenletesen belenyomjuk.
- Kb 20 percig barnára sütjük – vigyázat, könnyen megég a teteje!
- A tepsiben hűlni hagyjuk, kifordítjuk egy tányérra, és amikor teljesen kihűlt, éles késsel felszeleteljük.
Tippek
- Szeletelés előtt érdemes a hűtőszekrénybe tenni 1-2 órára, így nem morzsálódik szét.
- Tároljuk hűvös, száraz helyen, légmentes dobozban vagy üvegben.
- Bár a zabpehely a szuperételek egyike, és a fenti recept teljeskiőrlésű liszttel készül, magas a cukortartalma, még akkor is, ha nádcukorról van szó. Fogyasszuk mérsékelve!
- Allergiák: a sütemény mogyorót tartalmaz! Továbbá a zabpehely nem glutén-mentes, így ha lecseréljük a lisztet hajdina vagy rizslisztre, akkor sem alkalmas gluténre érzékenyek számára (azonban búzalisztre érzékenyek fogyaszthatják). Vaj helyett hidegen préselt növényi margarin is alkalmazható, ez tejmentes és vegán étrendekbe is passzol.
- A mogyorós müzliszelet remekül kísér reggeli kávét vagy teát, továbbá ideális délutáni teázáshoz, uzsonnára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu