Müzliszeletet nagyon könnyen készíthetünk házilag. Ennek előnye, hogy pontosan tudjuk, mi van benne, és ízlés szerint módosíthatjuk az összetevőket. Továbbá felhasználhatunk maradék aszalt gyümölcsöket, gabona pelyheket, dió és mogyoró beleket. Példa erre a pekándiós müzliszelet, amit akár kezdők is bevállalhatnak…
Hozzávalók
- 10 dkg golden szirup
- 10 dkg nádcukor (barna)
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg zabpehely (nagy szemű)
- 5 dkg pekándióbél
- 10 dkg datolya, aprítva
- 10 dkg vegyes magvak (szezám, napraforgó, tök)
- 3 dkg kókuszreszelék
- Fél tk őrölt fahéj
- Csipetnyi só
Elkészítés
- 150 fokra a sütőt előmelegítjük.
- Egy kb 23 centis, négyzet alakú tepsit kivajazunk.
- A szirupot, cukrot és vajat összeolvasztjuk a tűzhelyen.
- Egy nagy tálba töltjük a többi kimért alapanyagot, majd leöntjük a sziruppal.
- Elkeverjük. A masszát a tepsibe töltjük, egy kanállal egyenletesre nyomkodjuk.
- 25-30 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
- Amikor kihűlt, kockákra vagy hasábokra szeleteljük.
Tippek
- Ne legyünk türelmetlenek – csakis kihűlve szeleteljük fel, különben szétesik! Ez felgyorsítható úgy, hogy a langyos süteményt (tepsivel együtt) a hűtőszekrénybe tesszük 10-20 percre.
- A golden szirup helyettesíthető tömény (pl virág) mézzel, vagy egyéb cukor sziruppal.
- Bár a müzliszelet neve pekándiós, nyugodtan alkalmazhatunk normál diót, vagy egyéb dió, mogyoró beleket – a datolya is lecserélhető más aszalt gyümölcsre.
- A pekándiós müzliszelet ideális teázás-kávézás mellé, különösen passzol angol tea mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu