Gyerekzsúrok, születésnapi partik fókuszpontja lehet egy házilag készített hercegnő palota torta. Rengeteg ötletes és komplikált verzió létezik, a következő egyszerű, bár időigényes.
Hozzávalók
- 2 adag angol piskóta
- 5 tölcsér
- pink ételszínezék
- Kb 20 db kockacukor
- 1 csomag pink nápolyi
- dekor toll
- Drazsék
- Ciklámen kristálycukor vagy jégcukor
- Töltelékhez: málna/eper lekvár, vagy vajkrém
Mázak
- Cukormáz: 20 dkg átszitált porcukor, 2 ek víz (sűrű, sima mázzá elkeverve)
- Vajkrém: 15 dkg puha vaj, 30 dkg porcukor, 1-2 ek tej (krémesre verve)
- Royal icing: 2 tojásfehérje puha habbá felverve, 50 dkg porcukor, 1 ek citromlé (a habos tojásfehérjét elkeverjük a citromlével és annyi porcukorral, hogy egy krémes habot kapjunk). Tojásfehérjepor is alkalmazható – kövessük a csomagoláson található utasítást.
- Tipp: a mázakat kiegészíthetjük 1 tk vanília eszenciával.
Elkészítés
- A tortákat az angol piskóta receptje alapján kisütjük, két adagban 2×20 centis négyzet alakú tepsikben. Követhetjük a modern vagy hagyományos verziót – az utóbbi egyszerűbb. Így 4 tortalapot kapunk. Ezeket hűlni hagyjuk.
- Kikeverjük a cukormázat, tojásfehérjehabot vagy vajkrémet – adunk hozzá néhány csepp pint ételszínezéket.
- Három tortalapot lekvárral vagy vajkrémmel egymásra ragasztunk (ha a felszínük domború, akkor óvatosan vágjuk le a tetejüket, mielőtt megkenjük a krémmel vagy lekvárral).
- A negyedik tortalapot négy kockára vágjuk. Kettőt egymásra ragasztunk, majd ezt a három-szintes torta közepére ragasztjuk a mázzal. A maradék kockák egyikét ismételten négy kockára vágjuk, ezekből 2-3-at egymásra ragasztunk a lekvárral vagy mázzal. Ez lesz a torony, amit a torta közepére ragasztunk a mázzal.
- A pink mázzal befedjük a tortát, majd hűtőszekrényben pihentetjük (akár egy éjszakén át is lehet). A mázat lefedjük, hűtőszekrényben tároljuk.
- A parti előtt 2-3 órával ismételten befedjük a tortát a mázzal.
- A nápolyikra dekortollal ablakokat, ajtókat rajzolunk, ezeket a tortára ragasztjuk a mázzal.
- A tölcséreket megforgatjuk a mázban, majd ehető csillámporban vagy pink cukorban. A torta négy sarkára ragasztjuk, az ötödiket a torony tetejére.
- Kockacukorral körbe ragasztjuk a várat, ezekre drazsékat vagy kandírozott cseresznyéket ragasztunk a mázzal.
- A végén esetleg csillámporral vagy pink cukorral megszórjuk. Száradni hagyjuk.
Tippek
- A torta dekorálást a tálaló tálcán készítsük, ugyanis a mázzal befedett torta túl nehéz ahhoz, hogy áthelyezzük egy másik tálalóra.
- A piskótákat előre elkészíthetjük, akár 1-2 nappal korábban is, de tároljuk lefedve a hűtőszekrényben!
- Ha a torta nem egyenes (főleg a torony), a maradék torta darabokkal támasszuk alá, vagy toldjuk ki ott, ahol szükséges. De nem baj, ha nem tökéletes!
- Máz: egyéb mázakat, krémeket is alkalmazhatunk, pl. olvasztott fehér csokit, marcipánt vagy krémsajtos tortabevonatot. Azonban csakis bevált mázzal-bevonattal dolgozzunk! (mi pl kipróbáltunk egy növényi margarinos krémet, ami összefutott). Konyhakész tortabevonó krémmel, mázzal is dolgozhatunk.
- A palotát egyéb díszekkel is dekorálhatjuk, pl drazsékkal, ehető csillámporral, cukorkákkal, jégcukorral, tejszínhabbal stb.
- A torta felülete lehet érdes vagy sima – ez a máztól is függ.
- Bár a piskóta sütése nem tart sokáig – két adagban ki lehet sütni a négy tortát, ez mégis több órát vesz igénybe. A torta dekorálása is kb 2-4 óra, még tovább tart, ha gyerekek is besegítenek.
- Ugyanez a torta elkészíthető fiúk számára is – csokis bevonattal és tölcsérek nélkül.
- A hercegnő palota torta feldob gyerekzsúrokat, születésnapi bulikat. A kislányok felcsillanó szeme megéri a befektetett energiát!
Kapcsolatos cikkek
- Gyerekzsúr
- Torta receptek
Zest.hu