A madeira torta egy hagyományos angol teasütemény, amely nevét a Madeira borról kapta, ugyanis hajdanán a délutáni Madeira vagy Sherry mellé fogyasztották az angolok (nem teázás kísérőjeként, ugyanis tea mellé eredetileg szendvicseket tálaltak). A hagyományos torta kenyérformában készül, de ennek sütése tovább tart. A következő modern recept kevésbé édes és időigényes, mint az eredeti, de ugyanolyan finom.
Hozzávalók
- 15 dkg puha vaj vagy tej-mentes margarin
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 25 dkg sütőporos liszt
- 1 citrom reszelt héja
- kb 3 ek tej ( lehet növényi alapú is)
- Kandírozott citromhéj vagy cseresznye
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alját kibéleljük sütőpapírral.
- A vajat és cukrot egy robotgéppel krémessé elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és 1-2 kanál lisztet, hogy ne váljon szét a krém.
- A lisztet beleszitáljuk, óvatosan egy spatulával beleforgatjuk. Kevés tejet adunk hozzá, annyit, hogy a tészta lassan lecsússzon a spatuláról. Belefordítjuk a citromhéjat, majd a masszát a tortaformába töltjük, eligazgatjuk.
- Forró sütőben 30-40 percig szép barnára sütjük – akkor jó, ha egy beleszúrt pálcika száraz marad. 10 percig pihentetjük, majd rácson hűlni hagyjuk.
- Kandírozott gyümölccsel díszítjük.
Tippek
- A torta ideális angol tea kísérőjeként. Elvileg „másnaposan” még finomabb, mint frissen, így előre elkészíthető pl egy teapartira.
- A tortát általában szárazan fogyasztják az angolok, de nyugodtan leönthető pl. citrommázzal, vagy tálalható angol jam-mel is.
- A maradék torta ideális trifle készítéséhez – a klasszikus sherry trifle alaptésztája.
- A madeira torta egy nagyon egyszerű angol teasütemény, gyerekek, felnőttek egyaránt szívesen majszolják.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu