A spenót az egyik legegészségesebb tavaszi zöldség, amelyet változatosan lehet felhasználni. A következő isteni finom spenótos tekercs recept egyszerűen elkészíthető, a töltelékkel lehet variálni és kísérletezni. Továbbá melegen és hidegen is fogyasztható, elő vagy főételként, de akár parti falatként is. Ráadásul még egészséges is!..
Hozzávalók
- 45 dkg bébi spenót
- 1.5 dkg vaj vagy margarin
- 4 tojás
- só, bors
- Reszelt parmesan sajt (opcionális)
Elkészítés
- A spenót leveleket átmossuk majd sós, forró vízbe teszzük és 5 percig főzzük. Hideg vízzel gyorsan leöblítjük egy szűrőn keresztül, majd alaposon kinyomjuk a vizet egy kanál segítségével.
- Egy robotgéppel összeturmixoljuk a spenótot a vajjal és a tojássárgákkal. Átöntjük a masszát egy nagy tálba.
- A tojásfehérjéket egy elektromos habverővel kemény (de nem száraz) habbá verjük, majd óvatoson belekeverjük a spenótos pürébe.
- Egy 30×20 cm-es lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a spenótos habot, egy lapáttal gyorsan egyenletesre igazgatjuk. Esetleg megszórjuk a sajttal.
- Előre bemelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. Sütés után sütőpapírra átfordítjuk – lehúzzuk a másik oldaláról a sütőpapírt, pihentetjük, majd megtöltjük a töltelékkel és felcsavarjuk. Megszórjuk a maradék sajjtal (opcionális).
Töltelékek
A spenótos tekercs nagyon finom a következő töltelékekekkel:
- Tarisznyarákos- gombás tölteték: 10 dkg aprított gombát1 dkg vajban megpuhítunk. Hozzáadunk 1dkg lisztet (vagy étkezési keményítőt), erős paprikát, citromlevet és 1 dl tejet. Krémmé főzzük, majd leveszzük a tűzről, adunk hozzá egy csipet szerecsendiót, 2 ek tejszínt, és belekeverünk 10 dkg főtt tengeri tarisznyarákhúst (konzerv rák is jó). Legyen krémes, de ne folyós. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg Tabascot is adhatunk hozzá. A sült spenótos tésztát megkenjük, felcsavarjuk, majd felszeleteljük. (Tipp: kedvenc töltelékünk! Tuti finom!)
- Krémtúrós-lazacos töltelék – a kihűlt spenótos tésztát megkenjük krémtúróval majd leborítjuk füstölt lazaccal. Borsozzuk és kevés citromlét nyomunk rá. Feltekerjük, hűtőszekrényben pihentetjük, majd felszeleteljük.
- Paprikás-sajtos – 1 nagy mozarella sajtot nagyon vékony szeletekre vágunk, papírtörölközővel áttörlünk, majd beborítjuk a szeletekkel a spenótos tésztát, tetejükre friss bazsalikom leveleket helyezünk. Grillezett kaliforniai paprika csíkokkal megszórjuk. Feltekerjük, 2-3 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Felszeleteljük.
- Sonkás-kecskesajtos – kecskesajttal megkenjük a kihűlt spenótos tésztát, majd sonkával (pl pármai sonka)beborítjuk.
Egyéb töltelékek
Töltelék lehet a legtöbb mártogatós, szendvicskrém, (nem túl folyós) mártás vagy szósz – felvágottal vagy maradék hús szeletekkel kombinálva. Íme néhány alkalmas receptünk – akár maradékot is felhasználhatunk:
- Bolognai szósz
- Paprika pástétom
- Tepanade
- Tonhalas krém
Tippek
- Vigyázzunk arra, hogy a spenótos tészta ne törjön ketté a felcsavarás közben – érdemes megvárni, hogy kihűljön.
- A tekercset kb 1cm-es szeletekre szeleteljük fel.
- Melegen tálaljuk főételként egy finom salátával. Saláta receptek>>
- Hidegen remek előétel lehet néhány friss spenót és rukkola levélen tálalva.
- Ideális parti étel – előre el lehet készíteni, akár 1-2 nappal korábban is. Fedjük le fóliával – csakis tálalás előtt szeleteljük fel. A tölteléktől függően kézzel is fogyasztható.
- Ideális piknik étel – fóliába bugyoláljuk be, és a piknik helyén szeleteljük fel.
- A spenótos tekercs egy nagyon egészséges étel, a megfelelő töltelékkel még gyerekek is szívesen fogyasztják.
- Ajánljuk diétázóknak (low-carb, szétválasztó diéta, diabetikus, low GI stb) és az egészségtudatos étrend követőinek. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják – a töltelékben előforduló búza lisztet helyettesíeni lehet sárgaborsó vagy rizs liszttel.
Kapcsolatos receptek