Karácsonyhoz hasonlóan, Húsvétkor is általában túlzásba visszük a sütést-főzést vagy a nyersanyagok vásárlást, így az ünnepek után tétován nézzük a kamrát és hűtőszekrényt, hogy ugyan mitévők legyünk a maradékokkal? A húsvéti maradékok azonban könnyen felhasználhatók gyors és egyszerű ételekhez, íme néhány tipp ehhez.
Alapanyagok
Nézzük át alaposan a hűtőszekrényt és kamrát. Fontos, hogy azokat a zöldségeket és gyümölcsöket amelyek szavatossága hamarosan lejár, használjuk fel mielőbb – pl a spárga, spenót hamar megfonnyad (de nyersen és főzve is lefagyaszthatók), míg az újkrumpli, sárgarépa jóval tovább eláll a kamrában. Fel nem használt leveles tészta, tejszín, zöldfűszer, füstölt lazac, krémtúró stb is mind mehetnek a fagyasztóba, ha nem tudjuk őket alkalmazni a szavatossági idő előtt.
Sonka
Általában jóval nagyobb füstölt sonkát szoktunk vásárolni, mint amire szükségünk van, így mindig marad a húsvéti főtt sonkából. Szerencsére, a konyhakész főtt vagy sült sonka egy hétig tárolható hűtőszekrényben, így nem nehéz felhasználni a húsvéti ünnepek alatt és után. Természtesen a maradékból kínálhatunk locsolkodók számára falatokat (főtt tojással és tormával), és ha még mindig marad, az lesz tökéletes szendvicsekbe, omlettekbe, levesekbe, salátákba, tésztákhoz stb. Én sajnos két nap után megunom a sonkát, így fel szoktam kockázni, majd zacskókban lefagyasztom, amiket hetekkel később felhasználok gyors salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez, leveles tészta falatokhoz (pl zöldborsó leves sonkával). Sonka receptek>>
Tojás
Húsvétkor általában sok főtt tojás marad. Ezeket feltétlenül tároljuk a hűtőszekrényben (kb egy hétig), felaprítva vagy lereszelve le is fagyasztható. Főtt tojás>>
A főtt tojás kiváló salátákhoz, egytálételekhez (pl rakott krumpli) – lereszelve pedig hozzáadhatjuk főzelékekhez, blansírozott zöldségekhez, főzelékhez, vagy készíthetünk töltelékeket, szendvicskrémeket. Egyik kedvenc ételem a spárga reszelt tojással, ami tuti egyszerű, és remek reggelire, brunchra. További tojás receptek>>
Bárány
A báránysült maradék nagyon változatosan felhasználható. Lehet szendvics töltelék, saláta kiegészítő, pizza feltét, leveles tészta falat stb. A bárány különösen passzol Közép-keleti és Észak-afrikai ételekbe, így Tagine és egyéb egytálételek készítése egyszerűbb lesz a már konyhakész báránnyal, ami ideális rohanós napokra. Én általában hozzáadom egy kuszkusz salátához vagy marokkói leveshez, és voila egy fantasztikus és kiadós főételt kapok. Bárány receptek>>
Sütemények
Ha marad húsvéti süteményekből, kekszekből, ezeket ne dobjuk ki (csak akkor, ha megromlottak)! Fantasztikusan egyszerű pohárkelyhek, trifle, túrótorta stb készíthető szikkadt sütikből kekszekből! Felszeltetve, ledarálva ezek is lefagyaszthatók! A kifúj tojásokból készíthetünk vanília krémet, fagylaltot – vagy omlettet, frittatát! Maradék krémek, desszertek lefagyaszthatók – vagy készítsünk gyors pohárkelyhet a szikkadt piskótából, sütiből, tortából. Például alkoholba, kávéba vagy gyümölcslébe beáztathatjuk a szikkadt piskótát, leönjük maradék krémmel, tejszínhabbal vagy csokihabbal, majd megszórjuk gyümölcs vagy befőtt darabokkal és máris élvezhetünk egy gyors és egyszerű desszertet! Egyszerű húsvéti sütemények>>
Kapcsolatos cikkek