A gyümölcsös jégkrém gyerekek felnőttek egyik kedvence a kánikulában. Az ipari termékekben azonban több a szintetikus adalék, mint a természetes alapanyag – nem beszélve a cukortartalomról! Szerencsére jégkrémet vagy jégnyalókát házilag roppant egyszerűen lehet készíteni. Példa erre a következő három málnás jégkrém vagy jégnyalóka receptje..
Egyszerű málnás jégkrém
- Hozzávalók: 1 bögre málna, kb 1 ek méz, citromlé
-
Elkészítés: a málnát pürézzük, ízlés szerint mézzel és citromlével kiegészítjük. Jégkrémformákba töltjük. Lefagyasztjuk. - Tipp: felnőttek számára adhatunk hozzá 1 tk aprított mentalevelet és/vagy 1 tk málna likőrt. Ebben az esetben zöldcitrommal érdekesebb az íze.
- Tipp2: gyerekek számára átpasszírozhatjuk a pürét egy szűrőn (ha nem szeretik a magokat).
Zöldcitromos-málnás jégkrém
- Hozzávalók: 1 bögre málna, fél bögre víz, 3-4 ek nádcukor vagy agavé szirup, negyed tk reszelt zöldcitromhéj, 1 ek zöldcitrom leve
-
Elkészítés: A hozzávalókat kb 10 percig szirupossá főzzük, hűlni hagyjuk, majd pürézzük. Átszűrjük, jégkrém formákba töltjük, lefagyasztjuk. - Tipp: zöldcitrom helyett (bio)citrom is tökéletes.
Narancsos-málnás jégkrém
- Hozzávalók: 1 ek reszelt narancshéj, 1 ek nádcukor, 2 bögre narancslé, 20 dkg málna, 1 tk amaretto (vagy egyéb mandula likőr)
-
Elkészítés: a narancshéjat, levet, likőrt és cukrot elkeverjük. A megmosott málnát a jégkrémformákba töltjük, majd leöntjük a narancslével. Lefagyasztjuk. - Tipp: ez a verzió ideális desszert lehet nyári grillezés végén!
Tippek
- Mindhárom recept esetében az elkészült jégkrémeket fogyasztás előtt belemárthatjuk olvasztott csokoládéba (és gyerekek számára megszórhatjuk cukor drazsékkal).
- A főzött verzió természetesen kevésbé egészséges.
- Az első két recept kiegészíthető krémes natúr joghurttal – ideális a görög joghurt, így fagyasztott málnás joghurtot kapunk.
- A málnát kombinálhatjuk egyéb bogyós gyümölcsökkel, görög-dinnyével vagy csokoládéval – ezekkel készíthetünk réteges vagy egyéb kreatív jégkrémet.
- Az első recepthez adhatunk fél bögre vizet, így hamarabb lefagy, de az állaga kevésbé lesz krémes, és gyorsabban olvad fel.
- A jégkrémek készítését megkönnyíti egy Gyors Jégkrém Készítő, amellyel 10 percen belül elkészülhetnek a jégnyalókák. A mélyhűtőben viszont kb 8 óra fagyasztásra számítsunk!
- A málnás jégkrém, pontosabban jégnyalóka, egy nagyon egészséges nyári ínyencség – passzol diétás és egészségtudatos étrendekbe (cukor hozzáadása nélkül).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu