A jégkrém a gyerekek kedvenc nyári édessége. Általában az ipari (de sok esetben a fagylaltosnál árult) jégkrém csupán cukros víz vagy tej, szintetikus gyümölcsízekkel ízesítve. Pedig jégkrémet nagyon egyszerűen lehet házilag is készíteni. Példa erre a barack és szilva jégkrém, amely természetesen édes, csupán kevés mézre van szükség, így egészséges is..
Hozzávalók
- 30 dkg szilva
- 30 dkg őszi barack vagy nektarin
- Méz
Elkészítés
- A barackot megpucoljuk, magtalanítjuk, majd durván felaprítjuk.
- Egy lábasba tesszük, adunk hozzá mézet (1-3 ek) majd 1 dl vízzel felöntjük.
- Forráspontig melegítjük, 5 percig rotyogtatjuk. Pépessé turmixoljuk, hűlni hagyjuk.
- Ugyanezt a folyamatot megismételjük a szilvával, de a szilva héját nem szükséges eltávolítani.
- Amikor a két püré kihűlt, megkóstoljuk. Ha szükséges, adunk még hozzá mézet.
- Rétegesen jégkrém-formákba töltjük, majd pálcikákat szúrunk a közepébe.
- Minimum 4-6 órán keresztül fagyasztjuk.
Tippek
- Fogyasztás előtt mártsuk a formát meleg vízbe, így könnyen kicsúszik a formából a jégkrém!
- A jégkrém elég gyorsan olvad, így ne tűző napon fogyasszuk!
- Manapság lehet kapni csavaros jégkrémformát is, ezzel elkerülhetjük a maszatosságot!
- A fenti adag kb 6-8 jégkrémre elég – bár ez a forma nagyságától függ.
- Jégkrém forma lehet szilikon muffinforma, praliné, jégkocka forma is.
- Ha nektarint alkalmazunk, azt sem kell megpucolni.
- A méz mennyisége attól függ, hogy milyen édesek a gyümölcsök – továbbá vegyük figyelembe azt is, hogy lefagyaszta kevésbé édes egy desszert, így a püré legyen egy-két fokkal édesebb, mint ahogy kedveljük!
- A barack és szilva jégkrém különösen remek ínyencség gyerekek számára, sokkal egészségesebb, mint egy ipari termék. Ráadásul szívesen segítenek az elkészítésben is. Diétázó, egészséges étrendet követő felnőttek számára is tökéletes édesség lehet forró, nyári napokon.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu