Az angol teázás legfontosabb kísérője a pogácsa, angolul scone. Valójában frissen a legfinomabb, szerencsére 15 perc alatt elkészíthető. Íme az igazi, hagyományos angol pogácsa receptje, további verziókkal, tipekkel.
Hozzávalók
- 22.5 dkg sütőporos liszt
- Egy csipetnyi só
- 5.5 dkg puha vaj, kis kockákra vágva
- 2.5 dkg kristálycukor
- 1.5 dl tej
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A lisztet és sót elkeverjük, majd a vajjal elmorzsáljuk.
- Belekeverjük a cukrot és a tejet, eldolgozzuk.
- Egy lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk a keletkezett tésztát ( 3-4 percig), 2cm-re lelapítjuk vagy kinyújtjuk, majd egy 5 cm átmérőjű, lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk (de ne forgassuk a szaggatót a tésztában, hanem nyomjuk ki a korongokat, különben nem emelkedik fel egyenletesen a sütőben).
- A kinyomott pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, nem túl szorosan, majd liszttel megszórjuk, vagy tojással, tejjel megkenjük a tetejüket, és 10-12 percig aranysárgára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Verziók
- Mazsolás: a tésztába keverhetünk mazsolát, plusz 1 tk fahéjat!
- Citromos: a tésztába keverjünk egy citrom reszelt héját! Lásd citromos pogácsa>>
- Narancsos: egy narancs reszelt héját keverjük a tésztába! Narancsos pogácsa>>
- Almás: a tésztához adjunk reszelt almát, és esetleg sajtot is. Almás, sajtos pogácsa>>
- Aszalt gyümölcsös: mazsola helyett alkalmazhatunk aszalt áfonyát, cseresznyét, meggyet stb. Áfonyás pogácsa>>
- Tojásos: modern verziók tojást alkalmaznak tej helyett, 1 tojást elkevernek 2 ek buttermilk-el (ez helyettesíthető kefirrel) vagy kevés zsíros tejjel.
- Vaníliás: a tejet cseréljük le tejszínre és adjunk hozzá 1 tk vanília esszenciát, plusz 1 felvert tojást. Ezt keverjük a liszthez.
- Lisztmentes: alkalmazzunk glutén-mentes lisztkeveréket, 1-2 tk sütőporral elkeverve (persze az is legyen glutén-mentes)! Gluténmentes joghurtos pogácsa>>
- Tejmentes: tej helyett szója, zab, mandula vagy rizstej is alkalmazható, vaj helyett margarin.
Tálalás
Általában angol tea mellé szokás tálalni. Az angolok jam-mel és clotted cream-mel fogyasztják, az utóbbi egy nagyon sűrű tejszín. Mascarpone-vel is kipróbálható, bár nem ugyanaz, vagy tálaljuk egyszerűen vajjal és angolos dzsemmel (amely darabosabb, mint a lekvár).
Tippek
- Az angolok tej helyett sokszor buttermilk-et alkalmaznak, ez sajnos Magyarországon nem kapható. Talán kefirrel helyettesíthető, de nem az igazi!
- A morzsa készítése robotgéppel is elvégezhető.
- A pogácsa frissen tökéletes, kissé langyosan. A maradék pogácsát le lehet fagyasztani, a másnapos vagy kissé szikkadt pogácsát félbe-vágva pirítósba lehet tenni vagy grill alatt fel lehet frissíteni!
- Az angol pogácsa egy nagyon egyszerű, ugyanakkor tuti finom sütemény! Sajtos verziója>>
Kapcsolatos cikkek