Ez a bolognai mártás pulykahúsból készül, így zsírszegény és szénhidrátszegény, azaz ideális azok számára, akik magas fehérjetartalmú vagy fogyókúrás étrendet követnek. Továbbá tej- és gluténmentes. Tele van zöldségekkel is, így egészségesebb, mint a klasszikus bolognai spagetti. Tálalhatjuk tésztával, rizzsel vagy pirítóssal és egy zöldsalátával. Töltelékként is alkalmazhatjuk pl cukkinibe, paprikába, tökbe, sütőtökbe stb.
Hozzávalók
- 50 dkg sovány darált pulykahús
- 1 evőkanál olívaolaj vagy olajspray (kb 10 pumpa)
- 2 fej hagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 szál zellerszár
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olasz fűszerkeverék (vagy szárított kakukkfű/oregánó)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 dl vörösbor
- 1 babérlevél
- ½ kaliforniai paprika
- 25 dkg csirkemáj (bio)
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 5 dl csirke alapleves
- 10 dkg zöldség, ízlés szerint (pl zöldborsó, spenót, kelkáposzta, zöldbab stb.)
Elkészítés
- A hagymát, sárgarépát, fokhagymát és a zellerszárakat felaprítjuk.
- Egy nagy, tapadásmentes lábast felhevítünk, majd a darált pulykahúst beletesszük, és olaj nélkül addig kevergetjük, amíg kivilágosodik a színe. Egy tányérra kiszedjük.
- A lábasba öntjük vagy pumpázzuk az olajat, és alacsony hőfokon, fedő alatt, körülbelül 8-10 percig megpároljuk a hagyma, sárgarépa és a zellerszár darabokat.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a csirkemájat, addig kevergetjük, amíg a máj világosbarna nem lesz.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, bort és a fűszereket, majd kevergetve egy percig főzzük.
- Hozzáadjuk a paradicsom konzervet, pulykahúst, kaliforniai paprikát (egészben), babérlevelet és az alaplevest.
- Felforraljuk, majd 20-25 percig közepes hőfokon rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, és további 5-10 percig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
- Friss zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu