Az angol sajtos pogácsa előnye, hogy élesztő nélkül készül, így gyorsan összedobható. A pikáns sajt és mustárpor teszi az ízét különlegessé. Szuper ínyencség.
Hozzávalók
- 22.5 dkg sütőporos liszt
- 1 csipetnyi só
- Negyed tk angol mustárpor
- 1 csipetnyi cayenne por
- 5 dkg vaj, kockázva
- 7.5 dkg extra érett Cheddar sajt
- 2 ek aprított snidling
- 1.5 dl tej
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A lisztet, mustárport és chiliport egy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a vajat, elmorzsáljuk.
- Belekeverjük a snidlinget és belereszeljük a sajtot. Elkeverjük.
- 1 ek tejet félreteszünk, a többit a tésztához öntjük. Egy lapos, kerekített késsel elkeverjük. A tészta legyen puha, de ne ragacsos!
- Lisztes kézzel a tésztát egy lisztezett deszkára tesszük, 2 cm vastagra lenyomkodjuk. Egy 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (vagy pohárral) a tésztát kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, és ebből is nyomunk ki pogácsákat!
- Ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A félretett tejjel a tetejüket megkenjük, majd a sütőben 12-15 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- A pogácsa ideális parti falat alapanyag: vágjuk félbe, kenjük meg krémsajttal és helyezzünk rá egy kis szelet füstölt lazacot! Vagy tegyünk közé egy szelet sült bacon szalonnát! A lazacos verzió szuper ínyencség lehet egy angolos délutáni teapartin.
- Minél kevesebbet érünk kézzel a tésztához, annál puhább lesz a pogácsa – tehát ne nyomkodjuk túl.
- A Cheddar egy angol sajt, helyettesíthető egyéb pikáns kemény sajttal – de az legyen érett!!
- Az angol sajtos pogácsa remek piknikre és kirándulásokra is, de különösen szuper sós sütemény italozás mellé. Érdekes verziója az almás-sajtos pogácsa>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu