Az angol pogácsa előnye, hogy nincsen benne élesztő, így gyorsan elkészíthető. Továbbá lehet édes is és sós is, így az alaprecept nagyon változatosan kiegészíthető. Példa erre a következő almás-sajtos pogácsa, amely különösen ősszel remek csemege..
Hozzávalók
- 30 dkg sütőporos liszt
- Fél tk sütőpor
- 7.5 dkg vaj vagy margarin
- 7.5 dkg reszelt sajt
- 6 szál kakukkfű
- 1 db alma
- 1 közepes tojás
- Kb 1.5 dl tej
- Díszítéshez: kb 3 dkg reszelt sajt, kevés tej
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral.
- A vajat felkockázzuk, a liszttel elmorzsáljuk.
- Az almát megpucoljuk, majd nagy-lyukú reszelőn lereszeljük.
- Hozzáadjuk a kakukkfű leveleit, a reszelt sajtot és az almát. Elkeverjük.
- A tojást egy mérőkancsóba töltjük, kissé felverjük. Hozzáöntünk annyi tejet, hogy 1.5 dl folyadék keletkezzen. Ezt a tészta közepébe öntjük, majd egy lapáttal puha tésztává gyúrjuk.
- A tésztát egy lisztezett deszkán 2cm vastagra kinyújtjuk, ebből egy 6-7 cm átmérőjű pohárral pogácsákat nyomunk. A maradék tésztából a tenyerünk között pogácsát formálunk.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a pogácsákat, egymástól 3-4 centire.
- A tetejüket tejjel megkenjük majd megszórjuk reszelt sajttal.
- Kb 12-25 percig szép barnára sütjük. Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk langyosan kiadós levesek, egytálételek mellé. Kihűlve nagyon jó zsemle lehet szendvicsekhez, különösen bacon szalonnával vagy pikáns sajttal megtöltve.
- Az eredeti angol recept Extra Mature Cheddar sajtot ír elő – de hasonló pikáns, érlelt kemény sajt is alkalmazható.
- Egészségesebb teljes kiőrlésű liszttel készítve.
- A morzsálást konyhagéppel vagy ujjunkkal is elvégezhetjük – az előbbi gyorsabb, csupán 1-2 perc.
- A sajtos-almás pogácsa ideális őszi piknikre, uzsonnára, kirándulásokra, vagy partikra, szabadtéri összejövetelekre (pl Halloween party)
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu