A gluténmentes pogácsa általában könnyen morzsolódik, sőt szétesik, ezért Xantán gum vagy tojás szükséges a készítéséhez. Ez alakalommal joghurtot használtam a célra, amitől rendesen összeállt a tészta, így a pogácsa nem porhanyós, hanem puha és laza állágú lett. A következő gluténmentes joghurtos pogácsa egy alapecept – lehet hozzáadni olajbogyót, fűszernövényeket, pesto-t, szalonnát, diót, karamellizált hagymát, feta sajtot, aszalt paradicsomot stb. Az édes változat tésztájához pedig adjunk cukrot (kb. 50 g) és fahéjat, citromhéjat, szárított gyümölcsöket vagy diót.
Hozzávalók
- 25 dkg Gluténmentes kevert liszt
- 2 tk sütőpor
- Csipetnyi só
- 1 csésze sűrű, krémes joghurt (Skyr vagy Görög joghurt)
- 5 dkg vaj, kockára vágva
Elkészítés
- A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a sütőport.
- A vajat a lisztes keverékkel elmorzsáljuk.
- Amikor a zsemlemorzsához hasonló keveréket kapunk, hozzáadjuk a joghurtot, és óvatosan összekeverjük egy spatulával, amíg a tészta rendesen összeáll.
- Egy órán át a hűtőben pihentetjük.
- A sütőt 180 ° C -ra előmelegítjük.
- A tésztát két sütőpapír között 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd kerek formákat nyomunk ki egy pogácsa szaggatóval vagy pohár peremével.
- A pogácsákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd kb 10-12 percig világos barnára sütjük.
- Rácson hálni hagyjuk. Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek