Az angol pogácsa nagy előnye, hogy nincs benne élesztő, így gyorsan elkészíthető. A következő kéksajtos, hagymás pogácsa egy sós, pikáns verzió, amely különösen jól kisér téli borozgatást vendégváró alkalmakon.
Hozzávalók
- 35 dkg sütőporos liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 csipetnyi só
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 3 dkg dióbél vagy fenyőmag
- 15 dkg Stilton kéksajt
- 2 nagy salotta hagyma (vagy 4 kicsi)
- 1 db fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 dl tej plusz kb 2 ek
Elkészítés
- A hagymákat vékonyan felszeleteljük.
- A fokhagymát megpucoljuk, majd egy késsel laposra nyomjuk.
- Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd alacsony hőfokon ebben a hagymát és fokhagymát puhára sütjük. Kiszedjük egy tányérra, a fokhagymát eldobjuk.
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
- A dióbelet felaprítjuk.
- Egy nagy keverő tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, sütőporral, majd az ujjainkkal elmorzsáljuk a kockákra vágott puha vajjal.
- Hozzáadjuk a dióbél darabokat, és belemorzsáljuk a sajtot.
- Végül hozzáadjuk a sült hagymát, és felöntjük annyi tejjel, hogy egy jól gyúrható, puha tésztát kapjunk.
- Egy lisztezett deszkán 4-5 cm vastagra lenyomjuk, ebből egy 4 centis pohárral pogácsákat nyomunk.
- Ezeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe egymás mellé helyezzük (de nem túl szorosan!), majd a tetejüket kevés tejjel megkenjük. Esetleg megszórjuk még aprított dióval.
- 20 percig szép barnára sütjük, rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk pikáns sajtok mellé chuntney-val. Nagyon jó aprósütemény lehet italozás mellé, különösen a téli ünnepek alatt.
- Stilton helyett egyéb sós, kemény kéksajt is jó.
- A kéksajtos, hagymás pogácsa egy igazi különlegesség, éppen ezért nagyon jó partikra, bulikra, pl egy karácsonyi partira.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu