A guacamole a mexikói konyha egyik leghíresebb étele. Továbbá nagyon egészséges, hiszen az avokádó tele van vitaminokkal és hasznos zsírral. Elkészítése gyors és egyszerű, de sajnos csakis frissen fogyasztható, mert bebarnul. Az alábbi recept egy alaprecept, amit ízlés szerint lehet változtatni, fűszerezni..
Hozzávalók
- 2 érett avokádó
- 1 citrom leve (vagy 2 zöldcitrom)
- 1 kis paradicsom
- 1 kis zöldpaprika (kaliforniai)
- 1 kis hagyma (ideálisan salotta hagyma)
- 1 marék friss koriander
- Só, bors
- Néhány csepp Tabasco vagy egy csipet chillipor
Elkészítés
- Az avokádót vágjuk félbe, és egy kiskanállal kaparjuk ki a húsát. Vágjuk fel kis darabokra a hozzávalókat, és egy robotgéppel dolgozzuk el durván (de ne krémmé!).
- A csípős változathoz adjunk néhány csepp Tabascot, vagy chiliport – vagy/és a zöldpaprikát helyettesítsük chili-vel.
- Frissen tálaljuk!
Tippek
-
A zöldpaprika lehet csípős is, és ha helyettesítjük chilli paprikával, feltétlenül magtalanítsuk mielőtt apró darabokra vágjuk (és ne felejtsük el megmosni a kezünket!)
-
A chilivel és a Tabscoval vigyázzunk – legyen a mártogatós csípős, de ne erős!
-
Az eredeti guacamole darabos – az érett avokádó húst egy villával összetörik, hozzávalókat apróra vágják, majd elkeverik az avokadóval – ez a változat remek szendvicstöltelék önmagában is pl tortillába, hajdinapalacsintába tekerve.
-
A guacomole az egyik legfinomabb mártogatós – bulik, partik, kerti grillezések, piknikek fontos kelléke! Fogyaszthatjuk sós rudakkal, tepertős pogácsával, tortilla chips-szel, pita kenyérrel stb
-
Méregtelenítő napokon is nagyon jó nassoláshoz – csupán mártogassunk bele nyers zöldségeket (pl sárgarépa, paprika, zellerszár, újhagyma stb)
-
A krémes változat lehet szendvics pástétom is!
-
A guacamole a hűtőszekrényben egy-két napig eláll, de szorosan fedjük le, bár akkor is egy kicsit bebarnul.
Egyéb verziók
- Céklás avokádókrém
- Bazsalikomos avokádókrém
- Avokádós hummus
- Halloween avokádókrém
- Avokádókrém sült paradicsommal
- Egyszerű avokádókrém
- Guacamole sült paradicsommal
- Újhagymás guacamole
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu