A hagyományos guacamole tökéletes, de néha érdemes kicsit felturbózni. Ezúttal a guacamole sült paradicsommal chilivel, hagymával és fokhagymával készült, amitől kicsit „füstösebb” lett az íze. Perfekt tortillával és egyéb rágcsálnivalóval tálalva.
Hozzávalók
- 2 érett paradicsom
- 1 hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál szárított oregánó
- 1 chili paprika
- 1 marék friss koriander
- 2 érett avokádó
- 1 lime leve
- Só bors
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk és egy tepsibe tesszük.
- A hagymát 4 gerezdre vágjuk (nem hámozzuk meg ), és a chilivel és a fokhagyma gerezdekkel (hámozatlanul) a paradicsom közé helyezzük.
- Rászórjuk az oregánót, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk az olajjal.
- Körülbelül 20 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a zöldségeket, majd eltávolítjuk a héjukat.
- A sült zöldségeket egy aprítógépbe tesszük, a sütés során kifolyt lével együtt. (Ha csupán pikáns verziót szeretnénk, távolítsuk el a chili magjait és ereit!).
- Néhány másodpercig pürézzük, amíg egy krémes pasztát kapunk.
- Félbevágjuk az avokádót, kivesszük a magját, és a húsát kikaparjuk egy kiskanállal.
- Az avokádóhús felét, a korianderleveleket és a lime levét a paradicsomos keverékhez adjuk. Addig pürézzük, amíg egy érdes pasztát kapunk. Hozzáadjuk a maradék avokádót, és néhány másodpercig pürézzük, amíg a kívánt állagot elérjük. (Villával is lehet pépesíteni egy rusztikusabb változathoz.)
- Megkóstoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, adunk hozzá még zöldcitromot. Ha igazán csípős verziót szeretnénk, akkor tálaljuk néhány csepp Tabascóval, apróra vágott chili paprikával, egy csipet chilipehellyel vagy cayenne-nel.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu