A főtt tojás, más néven kemény tojás ez egyik alapételünk, hiszen rengeteg ételhez felhasználható. A tökéletes főtt tojás készítése azonban nem olyan egyszerű, mint gondolnák, annak ellenére, hogy csupán tyúktojásra és vízre van szükségünk hozzá.
A tökéletes főtt tojás
A tökéletes főtt tojás fehérje kissé kemény, míg a sárgája kissé puha (azaz nem túl kemény, de nem is túl lágy). A túlfőtt tojás sárgája körül egy zöldesszürke gyűrű keletkezik, a fehérje pedig gumiszerű, azaz rágós lesz. A lágy tojás sárgája folyékony vagy krémes állagú.
Ha betartjuk a következő szempontokat, akkor tökéletes főtt tojást kapunk:
A megfelelő tojás
- Tojás főzéshez ideális a 3-7 napos tyúktojás. A teljesen friss tojás kevésbé savas, ezért a fehérje jobban odatapad a héjhoz. Ahogy a tojás öregszik, a héja többet lélegzik, ezáltal savasabbá válik, és kissé össze is zsugorodik. Így a tojásfehérje és a héj között egy tér keletkezik, ami elősegíti a főtt tojás könnyű pucolását. A tojás frissességét letesztelhetjük egy kancsó vízbe téve – a friss tojás gyorsan lemerül a víz aljára, a főzésre ideális tojás lassabban merül le, és kissé függőlegesen áll be (míg a túl öreg tojás lebeg – az már rizikós vagy ehetetlen).
- A tojás legyen szobahőmérsékletű, különben a főzés során könnyen megrepedhet a héja.
- Alkalmazhatunk fürj és kacsa tojást is, de ezek főzési ideje más.
Tojás főzése
Két módon lehet a tyúktojást megfőzni:
- Egy lábasban vizet forralunk – annyit, hogy ellepje a tojásokat. Amikor forr, a tojásokat egyenként, kanállal óvatosan a vízbe süllyesztjük. Alacsony hőfokon kb 7-8 percig főzzük, attól függően, hogy mennyire keményen kedveljük a sárgáját. Hideg vízzel leöblítjük.
- A tojásokat egy lábas hideg vízben felforraljuk. Amint forr, fedőt teszünk a lábasra és lekapcsoljuk a tűzhelyt. 6-8 percig pihentetjük. Hideg vízzel leöblítjük.
Fontos, hogy:
- A tojást nem szabad túl sokáig főzni, mert a tojás sárgája túl kemény, száraz lesz, a fehérje pedig rágós.
- A vízhez lehet adni sót és ecetet. A só lezárja a héj repedéseit és megakadályozza a szivárgásokat, míg az ecet megpuhítja a héjat, így megkönnyíti a pucolást.
- Legfontosabb, hogy a főtt tojásokat egyből (és többszörösen) öblítsük le hideg vízzel, majd jéghideg vízben 10-15 percig pihentessük! Ennek több oka van. Először is, megállítjuk a maradék hőben való főzési folyamatot, így nem kapunk túlfőtt tojásokat. Továbbá a hirtelen sokk segíti fellazítani a héjat és a tojásfehérjétől való elválást.
Főtt tojás pucolása
Mindig közvetlenül fogyasztás előtt pucoljuk meg a tojásokat. Az alábbi két pucolási mód a legnépszerűbb:
- A tojást egy nagy vágódeszkán görgetjük, ezáltal fellazul a héja. A repedések mentén, az alsó részétől indulva óvatosan lehúzzuk a héját, lehetőleg folyó víz alatt vagy egy nagy tál vízbe mártva.
- Egy befőttes üvegbe vagy henger alakú palackba tesszük a tojásokat (többet is lehet egyszerre), majd adunk hozzá egy kis vizet. Lezárjuk és kb 20 másodpercig rázzuk. A rázás során a héj magától, kis szilánkokban leválik a tojásról, a maradék pedig könnyen eltávolítható a belső hártya lehúzásával.
Főtt tojás tárolása
- Ha a főtt tojásokat később kívánjuk fogyasztani, akkor tároljuk megpucolatlanul a hűtőszekrényben – max 2-3 napig.
- Megpucolt főtt tojást (egészben) hideg vízzel ellepve tárolhatjuk a hűtőben néhány napig – a vizet naponta le kell cserélni.
- Feldarabolva a főtt tojás lefagyasztható – érdemesebb majonézzel vagy egyéb krémmel összekeverni, így jobban megtartja az állagát.
Főtt tojás felhasználása
A főtt tojás változatosan felhasználható:
- Reggelik és villásreggelik slágere, legfőképp bacon szalonna és sonka passzol mellé, különleges alkalmakon pedig füstölt lazac a legideálisabb párja.
- A főtt tojás sok klasszikus étel alapja – pl Salad Nicoise, Cobb saláta, rakott krumpli, töltött tojás, curys tojás, Kedgeree, Gado Gado saláta, Ramen leves, skót tojás fasírt, Stefánia vagdalt stb
- A főtt tojás nagyon sok saláta kiegészítője lehet – könnyen feldobhatunk zöldségsalátákat, zöldsalátákat és krumplisalátákat vele, különösen tavasszal.
- Zöldségek közül a spárga az egyik kedvenc társa – de remekül párosítható hagymával, spenóttal, avokádóval, cukkinivel is.
- A főtt tojáshoz különösen passzol a majonéz, medvehagyha, snidling és kapor, továbbá a keleti fűszerek is.
- Vékonyan szeletelve a főtt tojás felhasználható szendvicsekben, és egyéb tepsiben sült, rakott húsos, halas ételekhez.
- Apróra vágva ideális töltelék lehet húsokban, húsgombócokban, vagy zöldségekben. Felhasználhatjuk pita vagy tortilla töltelékként is, vagy piláf kiegészítőjeként. Szendvicskrémekhez is kiváló.
- A főtt tojás a húsvéti ünnepek egyik legfontosabb alapanyaga nem csupán hímes tojás készítéshez, de sonka mellé vagy töltött tojás alapjaként is. Húsvéti tojás>>
Kapcsolatos cikkek