A mexikói stílusú hamburger jellegzetesen pikáns. Ezt több módon lehet elérni – szószokkal, jalapeño paprika hozzáadásával stb – de legegyszerűbb a húspogácsa fűszerezése. Tipikus fűszerkeverék a chipotle paszta, de ha nincs háznál, akkor elég az alap mexikói fűszereket alkalmazni, amelyek őrölt római kömény, koriandermag, oregánó és füstölt chili. Tálaláshoz elengedhetetlen egy gyors paradicsom és chili salsa és quacamole, de lehet alkalmazni grillezett sült zöldségeket is (pl cukkini és piros kaliforniai paprika). Én gluténmentes zsemlében tálaltam, de tortilla lap, taco, lepénykenyér vagy normál hamburger buci is tökéletes megoldás.
Hozzávalók
- 450g jó minőségű darált darálthús
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál csípős paprika (vagy fél tk chillipor pl cayenne)
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál fokhagyma por
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál Worcestershire szósz (opcionális)
- 3 újhagyma, aprítva
- 1 evőkanál apróra vágott friss korianderlevél
- Tálaláshoz: tortilla lap / zsemle / lapos kenyér, szószok, feltétek ízlés szerint
Elkészítés
- Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba tesszük, majd alaposan elkeverjük.
- Ha igazán csípősen kedveljük a húspogácsát, akkor adjunk hozzá több chilit vagy aprított jalapeno-t.
- A masszát 4 vagy 6 egyenlő részre osztjuk, majd pogácsákat formázunk a tenyerünk között. Ezeket egy tányérra helyezzük, majd sütésig a hűtőszekrényben tároljuk.
- A grill sütőt vagy grill serpenyőt felmelegítjük. Előkészítjük szószokat, feltéteket, salátákat stb.
- A húspogácsákat 3-5 percig mindkét oldalon csíkosra sütjük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst ( az optimális hamburger közepe kissé pink).
- Közben ha szükséges, kissé megpirítjuk a félbe vágott zsemléket.
- Amikor a húspogácsák elkészültek, néhány percig letakarva pihentetjük őket, majd összeállítjuk a hamburgereket és azonnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek