Húsvéti sütemények és kekszek díszítése során megmaradt (vagy elrontott) fondant és marcipán ideális díszek készítéshez. A húsvéti fondant díszek nem csupán szépek, de ehetők is, továbbá ideális ajándékok lehetnek.
Lapos fondant (vagy marcipán) díszek
- Hozzávalók: fondant vagy maripán massza – ez lehet késztermék vagy saját készítésű. Fondant massza házilag>>Marcipán massza házilag>>
-
Elkészítés: a masszát porcukrozott deszkán nyújtsuk ki – kb 5 mm vastagra – majd húsvéti formákkal szaggassuk ki! A formák felületét ecsettel vizezzük be, díszítsük majd tegyük félre fóliára száradni! - Díszítés: a nedves formákra szórjunk színes drazsékat, ehető csillámport (ez most nagyon trendi), kakaóport vagy kókuszreszeléket. Félbe vágott gumicukorkákat is nyomhatunk a tetejükre.
- Tippek: a fondant, maripán díszekkel egyből húsvétiassá varázsolhatunk egy muffint vagy kekszet! Továbbá felakaszthatjuk díszként a tojásfára (ne felejtsünk szaggatás után hurkapálcával egy kis lyukat szúrni rájuk!) vagy alkalmazhatjuk dekorációként az ünnepi asztalon (pl szalvétára helyezve a tányéron).
3D fondant díszek
- Hozzávalók: ideális elrontott vagy maradék fondant, marcipán darabok.
-
Elkészítés: kezeljük úgy a masszát, mint egy gyurmát. Ügyesebbek készíthetnek báránykát, nyuszit, kiscsibét vagy virágot. Kezdők és kisgyerekek számára sem lesz kihívás a tojásforma alkotása – csupán egy kis darab masszából a két tenyerünk között formáljunk egy gombócot, majd kissé sodorjuk meg (mintha rúddá gyúrnánk), és kész is a tojás! - Díszítés: még nedvesen forgassuk meg apró drazsékban, kakaóporban, kókuszreszelékben stb. A tojásokat bele is márthatjuk olvasztott csokiba!
- Tipp: mutatós díszek lehetnek húsvéti sütemények (különösen torták) tetején, vagy az ünnepi asztalon egy kosárkában elrendezve hímes tojások között.
Tippek
- Mindkét típusú dísz szép húsvéti ajándék lehet családtagok, barátok, de akár locsolkodók számára is.
- A cukormasszába keverhetünk ételszínezéket is – érdemes néhány különbözőt készíteni, de mielőtt színeznénk a masszát, osszuk el különböző tálkákba, a tervezett díszeknek megfelelő arányban.
- A fondant (vagy marcipán ) húsvéti díszek készítése egy kielégítő folyamat – nem csupán egyszerű és mutatós, de maradék alapanyagot hasznosít fel, továbbá ehető is – azaz nincs pazarlás, de későbbi tárolásra sincs szükség!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu