A vegetáriánus hamburger általában babból készül, amit változatosan lehet fűszerezni. A következő angol babburger egy nyárias verzió, amely nagyon egyszerűen elkészíthető, és meglehetősen kiadós is. .
Hozzávalók
- 1 konzerv fehérbab
- 1 konzerv vörösbab
- 2 ek olaj
- 1 csokor újhagyma
- 10 dkg gomba
- 5 dkg zabpehely
- 15 dkg fejtett bab (pl lóbab)
- 2 ek Worcestershire szósz
- 2 ek sűrített paradicsom
- Egyéb: zsemle, paradicsom, majonéz, zöldsalátalevél, coleslaw
Elkészítés
- A babokat lecsepegtetjük, egy tálban villával összetörjük.
- Az újhagymát felaprítjuk, 1 ek olajban puhára sütjük. Közben a gombát felaprítjuk, a hagymához adjuk, és 5 percig kevergetjük.
- A hagymás gombát a babhoz öntjük.
- Forró vízben a fejtett babot 2 percig blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük, majd a babhoz adjuk.
- Belekeverjük a Worcestershire szószt, paradicsomot, zabpelyhet. Sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük.
- A masszából gombócokat formálunk, ezeket a tenyerünkben laposra nyomjuk.
- A maradék olajat felforrósítjuk, ebben a burgereket mindkét oldalon 5-5 percig barnára sütjük.
- A zsemléket kettévágjuk, esetleg megpirítjuk vagy grillsütő alatt megbarnítjuk. Az alsó felét saláta levéllel, paradicsom szeletekkel, coleslow-val, majonézzel leborítjuk, erre ráhelyezzük a bab korongot majd a zsemle másik felével letakarjuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Természetesen egyéb salátával, zöldségekkel is tálalhatjuk – továbbá zsemle helyett alkalmazhatunk pitta kenyeret, lepényt, tortilla lapot.
- Ha lóbabot alkalmazunk, blansírozás után nyomjuk ki a hártyából a babszemeket!
- A fenti adagból nagyságtól függően 4/6 burger készíthető, ha ez túl sok, a felét fagyasszuk le – a korongokat helyezzük egy tálcára, amikor megfagytak, tegyük át egy zacskóba őket, és tároljuk a mélyhűtőben maximum 3 hónapig.
- Az angol babburger nem csupán egy tuti vegetáriánus verzió, de szuper egészséges is. Ideális diétás, egészségtudatos étrendekbe (persze majonéz nélkül, és teljes kiőrlésű zsemlével tálalva).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu