Sokszor találkozunk crostini vagy bruschetta falatokkal éttermekben, bulikon, fogadásokon, és általában ugyanazzal az étellel szembesülünk: egy kis szelet pirított kenyér valami feltéttel vagy pástétommal. Ez eléggé zavaró, hiszen akkor mi a különbség a crostini és a bruschetta között? Kutatói munkát végeztünk és megtaláltuk a választ..
Először is mindkét mini-szendvics olasz eredetű, és az olasz konyha egyik alapétele – antipasti vagy snack-ként fogyasztják az olaszok. Manapság mindkettőt lehet tálalni különböző feltétekkel, pástétomokkal, de eredetileg ez csak a crostinira vonatkozott.
Crostini
- Jelentése: „mini pirítós”
- Alapanyaga: hosszú, vékony kenyér, mint pl mini-ciabatta, bagett (a magyar kifli is remek!)
- Elkészítése: a kenyeret vékony szeletekre felvágjuk, majd mindkét oldalon grillezzük, vagy kenyérpirítóban pirítjuk, de akár serpenyőben is kisüthetjük. Érdemes sokat készíteni – amikor kihűltek, légmentes dobozban tároljuk. (Tipp: ha frissen akarjuk felhasználni snack-ként, pirítás előtt kenjük meg egy kicsit olíva olajjal, így nem lesz túl száraz!)
- Felhasználása: hideg, meleg falatokat készíthetünk pástétomokkal, krémekkel feltétekkel, amiket snack-ként vagy antipasto-ként fogyasztunk. Natúron salátákhoz, levesekhez is adhatjuk (pl levesbetétként), de pirítósként is alkalmazhatjuk levesek, főzelékek mellé vagy mártogatósokhoz. Ideális partikra, bulikra, piknikre.
- Klasszikus crostini: crostini szeletekre tegyünk paradicsom karikákat, mozarella sajtot majd 1 szelet szardellát. Grillezzük amíg a mozarella megolvad (lásd kép).
- Pástétomok: – lásd egyszerű szendvicskrémek és pástétomok>>
- Egyéb variációk: grillezett paprika és mozzarella saláta
Brushetta
- Jelentése: “faszén felett pirított”
- Alapanyaga: rusztikus cipó (nagyobb ciabatta is jó) ,oliva olaj, fokhagyma
- Elkészítése: a kenyeret vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalon grill alatt megpirítjuk. Fokhagymával az egyik oldalát bedörzsöljük, majd meglocsoljuk olíva olajjal.
- Felhasználása: eredetileg paradicsommal és bazsalikommal tálalták, manapság egyéb feltéteket is lehet alkalmazni, pl sajtokat, szószokat – ezek darabosabbak, mint egy általános pástétom, így sokszor késsel, villával fogyasztjuk (de finger-food is lehet). Frissen tálaljuk. Ideális előétel salátával vagy levessel párosítva.
- Klasszikus brushetta: 3 kis paradicsomot kimagozunk majd felvágjuk pici darabokra. Adjunk hozzá 1 kis lilahagymát, apróra vágva, továbbá 1 ek aprított bazsalikomot, és 1 ek olivaolajat. (lásd kép)
- Feltétek: cukkini és fenyőmag, salsa, grillezett paprika
Röviden: a crostini vékonyabb és ropogósabb snack vagy fingerfood, míg a brushetta nagyobb, és vastagabb nyitott szendvics. Egyéb egyszerű szendvicsek>>