Akár a konyhai, akár a kerti grillsütőn grillezünk, az ételeket általában bepácoljuk és/vagy grillmártással tálaljuk. A grill pác különösen fontos szerepet játszik húsok előkészítésében, hiszen nem csupán ízesítésről van szó (mint halaknál, zöldségeknél), hanem a hús puhításáról is..
Grill pácok
Valójában négy alap grillpác létezik. Ezek a következők:
- Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, de ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is alkalmazni. Zöldfűszerekkel, fűszerporokkal és egyéb fűszerekkel gazdagíthatjuk.
- Máz: fűszerpor keverék vagy paszta, amivel bedörzsöljük az ételt 15-20 perccel sütés előtt.
- Grill szósz: más néven BBQ szósz, egy sűrű, édes mártás, amely karamellizálódik a húson. A grillezés utolsó 5-10 percében kenjük az ételre. BBQ szósz receptek>>
- Locsoló öntet: különböző folyadékok, amivel sütés közben locsoljuk az ételt – ez lehet pl paradicsom alapú szósz, sör, vagy maradék marinád
Mivel az ételt a grillsütőn vagy grill alatt sütjük meg, így néhány alapszabályt be kell tartani. Ezek röviden:
- a pác ne legyen túl olajos (mert lángot kap)
- a pácba ne tegyünk sót – 2 óránál hosszabb pácolás estén savas folyadékot sem (a húsból kiszívják a nedvességet)
- a pácolást mindig üveg vagy kerámia tálban végezzük
- a pácolás ideje a hús minőségétől, vágásától és vastagságától függ. Szárnyasokat 2-4 óráig ajánlott pácolni, marha, sertés és bárányszeleteket 2-6 órán át, halakat, rákokat 30 perc-1 órán át, zöldségeket 10-30 percig.
- a magyarok általában túlpácolják a húsokat. Azonban ha túl sokáig hagyjuk a húst a pácban – a fehérjék elkezdenek bomlani, a rostok mállóssá válnak, amely a hús ízét is negatívan befolyásolják.
- további tippek a pácolás alapszabályairól (grillezéshez).
- Figyelem: A pácolás csupán egy eleme a grillezésnek, fontos az alapanyagok minősége, a grillsütő megfelelő előkészítése és használata. Grillsütő tippek>>
Grill pác receptek húsokhoz
Az alábbi pácok ideálisak grill húsokhoz.
- Alapmarinád: 1 salotta hagyma aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 dl fehérbor, 5 ek olívaolaj, fél citrom leve, őrölt bors. A húsnak megfelelően adjunk hozzá 3 ek zöldfűszert – csirkehúshoz passzol a tárkony és kakukkfű, sertéshez a zsálya és majoránna, bárányhoz a menta, oregánó és rozmaring
- Olasz marinád: 2 ek kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek aprított petrezselyem zöld, 4 ek olívaolaj. Ideális minden húshoz.
- Thai marinád: 1 zöldcitrom leve, 2 ek olaj, 1 fokhagyma préselve, 1.5 ek halszósz, 2 ek aprított koriander. Ideális nyársakhoz.
- Thai csípős marinád: 2 ek szójaszósz, 1 zöldcitrom leve, 2 tk cukor, 2 tk halszósz, 1 chili aprítva. Ideális marhahús és sertéshúshoz.
- Kínai marinád: 45 ml halszósz, 30 ml rizsbor, 15ml szezámolaj, 5 dkg cukor, 1 dkg préselt fokhagyma, 1 dkg reszelt gyömbér, 30 ml méz
- Marokkói marinád: 2 ek harissza paszta, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tk római köménymag, 1 ek olívaolaj, 2 ek aprított koriander. Ideális bárány és sertés szeletekhez.
- Afrikai máz: 2 tk őrölt fahéj, 2 tk szegfűbors, 2 tk őrölt koriandermag, 1 tk cayenne, őrölt bors ízlés szerint. Ideális bárány és sertés hús bedörzsölésére.
- Angol máz: 1 ek Angol mustárpor, 1 ek barnacukor, néhány szál kakukkfű levelei. Ideális steak bedörzsölésére.
- Indiai máz: 1 ek őrölt koriander, 1 ek őrölt római kömény, 1 tk garam masala, 1 tk csípős chilipor. Ideális bárány és sertéshúsokhoz.
- Mustáros-mézes marinád: 2 ek francia mustár, 2 ek méz, 1 citrom reszelt héja és leve
- Citromos-pikáns marinád: 1 citrom reszelt héja és leve, 2 zöldcitrom reszelt héj és leve, 1 ek méz, 1 ek olívaolaj, 1 tk őrölt koriander, 1 tk paprika, 1 tk őrölt római kömény, 1 ek aprított mentalevél
- Fokhagymás-boros marinád: 3 ek balzsamecet, 3 ek Marsala bor, 2 ek citromlé, 2 ek aprított oregánó, 2 ek aprított bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma préselve.
- Narancsos marinád: 0.5 csésze friss narancslé, ¼ csésze szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 csipet őrölt szerecsendió. Ideális csirkecombokhoz.
- Narancsos/balzsamos marinád: 4 ek balzsamecet, 3 ek narancslé, 1ek reszelt narancshéj, 0.5 tk cukor, őrölt bors
- Steak marinád: 3 ek vörösborecet, 6 ek vörösbor, 2 ek szójaszósz, 6 ek olaj, 1 ek Worcestershire szósz, 1 tk cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek aprított petrezselyem, 2 ek egyéb friss zöldfűszer, bors
Grill pác receptek halakhoz
A halak, tenger gyümölcsi nem igényelnek hosszú pácolást (de sütést sem!) – sőt, a mediterrán konyhák többsége frissen, pác nélkül grillezi a halkat, amiket grillmártásokkal ízesítenek. Az ázsiai fűszerek különösen passzolnak grillezett halak és rákok mellé, zöldfűszer közül a snidling, petrezselyemzöld és a kapor az ideális társ. Íme néhány érdeke pác:
- Általános marinád: 0.5 csésze fehér bor, 1 kis hagyma aprítva, 0.5 csésze szójaszósz, 3 ek víz, 1 fokhagyma aprítva, 2 ek barnacukor, őrölt bors, néhány csepp Tabasco
- Mediterrán marinád: 0.5 csésze citromlé, 3 ek olívaolaj, 2 tk petrezselyemzöld aprítva, 2 tk bazsalikom aprítva, 1 tk oregánó aprítva, bors
- Citromos marinád: 3 citrom leve, 2 fokhagyma préselve, 0.5 csésze aprított petrezselyemzöld, 3 ek olívaolaj
- Chilis marinád: 3 ek barnacukor, 2 zöldcitrom friss leve, 1 chili aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek mogyoróolaj, 2 ek aprított koriander
Grill pác zöldségekhez
A zöldségeket elég 10-30 percig pácolni. Íme néhány érdekes grill pác zöldségekhez>>
A grill receptek gyűjteményünkben sok egyéb finom, bevált grill pác került alkalmazásra.
Kapcsolatos cikkek