A diós, banános muffin az amerikai klasszikus muffinok egyik. Az alábbi recept egy egészséges és diétás változat, amely felnőttek, gyerekek körében is mindig sikert arat..
Hozzávalók
- 1 csésze teljeskiőrlésű liszt (lásd tippek)
- 1 csésze zabpehely
- ½ tk szódabikarbóna
- 2.5 tk sütőpor
- ⅓ csésze fruktóz (opcionális)
- 3 érett banán
- 1 csésze dióbél, aprítva
- 2 tojás
- ¼ csésze napraforgó olaj (hidegen sajtolt)
- 4 ek kefír
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 1.5 tk őrölt fahéj
- 1 tk vanília esszencia
- Díszítés: dióbél darabok
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat elkeverjük, míg egy másik tálban a tojást, kefirt, olajat és vanília-kivonatot. A lisztes keverékbe töltjük a tojásosat, elkeverjük, hozzáöntjük a dióbél darabokat és a pürézett banánokat.
- Egy muffin sütőformát kibélelünk muffinpapírral, majd megtöltjük őket a masszával.
- Néhány dióbelet összetörünk, ezekkel megszórjuk a muffinok tetejét.
- Előre bemelegített sütőben, 180 fokon, kb 20 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Se cukorra, se fruktózra nincs szükség, ha a banán elég érett – de a banán ne legyen túl érett sem! Akkor ideális, ha puha, könnyen pürézhető, azaz a húsa még nem fekete, nyálkás.
- Mivel a recept egy diétás változat, így ajánljuk azoknak is, akiknek figyelni kell az alakjukra, egészségükre vagy csupán egészségtudatos életmódot élnek.
- Lisztérzékenyek számára elkészíthető barnarizs és hajdina lisztből is.
- Gyerekek is szívesen fogyasztják, ideális egészséges gyerekzsúrra – partikra, zsúrokra használjunk mini muffin sütőformát!
- Még egészségesebb az, ha tönkölybúza vagy barnarizs lisztet alkalmazunk.
- Ha nincs zabpehely a háznál – elkészíthetjük 2 csésze lisztből is, csupán a sütőport redukáljuk (de azt sem muszáj, főleg, ha magasan kedveljük a muffint).
- Szilikon muffin formákban is elkészíthető.
- Bár a diós, banános muffin egy hagyományos amerikai muffin, remekül passzol angol teázás mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu