Karácsonyi ínyencségek közül a desszertek azok, amelyek után sokszor még a tányért (vagy kelyhet) is kinyaljuk – nem csupán azért, mert ezek általában krémmel vagy mártással készülnek, hanem elsősorban azért, mert ellenállhatatlanul finomak. A karácsonyi desszertek remekül zárnak ünnepi vacsorákat és ebédeket – de egyéb vendégváró alkalmakon is tálalhatjuk őket. Íme néhány tuti tipp és recept az elkészítésükhöz..
- Karakter – bár a legtöbb desszertet megfelelő díszítéssel egyből karácsonyiassá varázsolhatjuk, a karácsonyi desszertek általában töményebbek és krémesebbek a szokásosnál. Továbbá jellemző rájuk a csokoládé, diók, mogyorók, mandula, aszalt gyümölcsök, téli gyümölcsök számottevő használata – nem beszélve a fahéj, szerecsendió, ánizs, gyömbér és szegfűszeg fűszerek jelentőségéről!
- Előkészületek – némely recepthez szükséges az, hogy az alapanyagokat néhány órára alkoholba, vagy kompótba beáztassuk, a legtöbb recept azonban nem igényel komoly előkészületet. Természetesen érdemes mindent előre megvásárolni – és mindig a lehető legjobb minőségű alapanyaggal dolgozzunk! Mártásokat, krémeket készen is vásárolhatunk – bár a házilag készített vaníliamártásnál finomabbat nem kapunk készen, az tuti!
- Elkészítés – a legtöbb karácsonyi desszert elkészítése nagyon egyszerű, olyannyira, hogy még kezdők számára sem lehet kihívás. Léteznek sütést nem igénylő desszertek is, ezeket villám-gyorsan el lehet készíteni (de szükséges 1-2 órát hűtőszekrényben pihenteti!). Ezek a desszertek különösen remekek spontán vendégségbe.
- Variációk – nyugodtan kísérletezzünk egyéb fűszerekkel, gyümölcsökkel – sőt, egészségesebbé varázsolhatunk minden desszertet, ha a cukrot mézzel vagy fruktózzal helyettesítjük, zsírszegény tejszínnel dolgozunk, finomított liszt helyett teljeskiőrlésű lisztet vagy tönkölybúza, barnarizs, hajdina, árpa lisztet alkalmazunk.
- Tálalás – a karácsonyi desszertek lehetnek hidegek és melegek. A meleg variációkat mindig frissen tálaljuk – a hideget viszont előre is el tudjuk készíteni. Mindkét változat ideális vendégváró édesség lehet. A meleg desszertet tálaljuk ünnepi vacsorák, ebédek végén, a hideg desszertek remekül passzolnak egy karácsonyi partiba vagy karácsonyi italozás kiérőjeként (főleg pezsgő mellé!). Ha sok a vendégünk, a desszertet érdemes kis (egyéni) tálkákban elkészíteni vagy mini kelyhekben tálalni. Némely desszertet további vaníliamártással, sodóval, csoki krémmel vagy gyümölcsös öntettel tálaljuk – ezekkel mindenki saját maga önti lesz a desszertjét!
- Tárolás – a maradék desszerteket mindig hidegen tároljuk, lehetőleg hűtőszekrényben, és ne felejtsük el lefedni! Természetesen télen a teraszra vagy kertbe is kitehetjük (becsomagolva vagy legalább jól letakarva), de ne engedjük megfagyni, mert kiengedve (általában) teljesen szétmállik és nem igazán élvezhető az íze.
A karácsonyi sütemények sorozatunkban egyéb tippek, receptek találhatók sütemények, aprósütemények és sütés nélküli gyors ínyenségek készítéséhez!
Íme néhány fantasztikus karácsonyi desszert receptje:
- Mákos guba
- Szilvás morzsa-galuska
- Kecskesajtos palcsinta fügével
- Sült körte
- Almás morzsa
- Almás tészta
- Mandarin gránátalmával
- Sült füge stilton sajttal és dióval
Sütés-mentes desszertek
- Tiramisu
- Csokihab
- Trifle
- Túrótorta
- Forralt bor zselé
- Fagylalt
- Fagyasztott bogyós trifle
- Téli kompót
- Karácsonyi túrótorta
- Narancsos trifle
- Gránátalmás amaretti trifle
Krémek, mártások
Kapcsolatos cikkek