A füge és a kéksajt egy klasszikus kombináció, amely nagyon népszerű a mediterrán gasztronómiában. Az angolok stilton sajttal szokták tálalni ünnepi vacsorákon. Ez a sült füge stilton sajttal ás dióval töltve lehet köret pl sült pulyka mellé, vagy előétel zabkeksszel tálalva, vagy desszert egy ünnepi menü végén. Ideális vendégváró alkalmakra, a karácsonyi időszakban vagy Valentin napra, évfordulókra stb.
Hozzávalók
- 4 db érett füge
- 2 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál méz
- 5 dkg Stilton kéksajt
- 2 db dióbél, felezve
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Enyhén kiolajozunk egy tepsit.
- A fügék tetején keresztül egy keresztet vágunk mindegyikbe, kb a gyümölcs feléig, majd óvatoson szétnyitjuk őket, és a vágásokba egy-egy darab dióbelet nyomunk.
- Mindegyiket megkenjük balzsamecettel és mézzel, majd a metszésekbe egy darab stilton sajtot teszünk.
- Meglocsoljuk a töltött fügéket a maradék mézzel és balzsamecettel.
- Kb. 8-10 percig sütjük, amíg a sajt kezd olvadni, és a füge megpuhult (de ne essen össze, és a sajt se olvadjon szét teljesen)
- Melegen, extra mézzel lecsurgatva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu