Télen, nyáron az egyik legnépszerűbb baráti összejövetel a parti – legyen az egy névnapi házibuli, nyári grillparti, szilveszteri buli vagy karácsonyi italozás. Egy partira azonban teljesen másképp kell készülnünk ételekkel is, italokkal is, mint egy vendégváró ebédre vagy vacsorára. Ehhez adunk további tippeket és egyszerű recepteket…
A parti tippek bejegyzésünkben már adtunk tippeket ahhoz, hogy miképp szervezzünk és készüljünk fel egy parti rendezésére. Ami az ételeket illeti, érdemes egy menüt összeállítani – de olyat, ami reális, azaz könnyen megvalósítható, és részben előre elkészíthető. Nagyon fárasztó egész nap a konyhában sütni-főzni, majd este frissen vendégeket fogadni és hajnalig szórakoztatni őket. Ezért alaposan gondoljuk meg, hogy mire vagyunk fizikailag képesek.
Továbbá ne keverjük az ételeket – sok étel egyszerűen nem passzol egymással, akármilyen finom is önmagában. Ezért fontos egy menü keretében gondolkodni, sőt, érdemes a partinak egy mottót adni – íme néhány menü ötlet:
- Tapas menü– a spanyol italozás kísérője a tapas, ideális parti falat is lehet
- Mezze menü – a görög tavernák legnépszerűbb menüje, de tökéletes lehet partikra is
- Canapes menü – francia falatok, amit bonne bouche-nak is hívnak, elegánsabb partikhoz passzol leginkább
- Olasz menü – az olasz előételek, antipasti, remekül hasznosíthatók bulikon is
- Oriántális falatok– kínai, thai stílusú partikhoz ajánljuk
- Tex-Mex – mexikói ételek amerikai változata, laza házibulikra ajánljuk
- Egészséges parti menü – azoknak, akiknek muszáj adni az egészségükre vagy az egészséges életmódot követik
- Abrakadabra menü – vendégváró italozás mellé néhány gyors parti falattal is elég készülni
- Angol tea – egy délutáni teaparti talán a legegyszerűbben megvalósítható menü
- Halloween menü – vicces, tréfás falatok, édességek Halloween partira. Halloween ételek>>
- Kerti parti – jó időben ideális a grillezés. Grill receptek>>
- Karácsonyi party – az év legfontosabb ünnepére íme néhány tuti karácsonyi falat>>
A mottó kiválasztása után gyűjtsünk össze megfelelő recepteket az alábbi tippek alapján:
- Az ételek elkészítése legyen gyors és egyszerű.
- Lehetőleg olyan recepteket válasszunk, amiket már megvalósítottunk – ha nem, a parti előtt feltétlenül próbáljuk ki. Azaz ne egy partira kísérletezzünk ki új receptekkel!
- Ne vigyük túlzásba az ételek számát – inkább készítsünk kevesebb, de szuper finom ételt, mint sokféle ízetlen parti falatot.
- Legegyszerűbb a szendvicsek készítése, főleg fiatalok számára!
- Partikon legideálisabb a büfé-típusú felszolgálás – vagy önkiszolgáló rendszer alapján, vagy tálcákon kínálva. Ezért az ételek ne legyenek túl folyékonyak, krémesek, morzsásak vagy zsírosak – és legyenek kézzel vagy koktél pálcikával (esetleg villával) fogyaszthatók. Salátákkal legyünk óvatosak.
- Elsősorban olyan ételeket válasszunk, amiket hidegen is lehet fogyasztani – és amiket 1-2 nappal előbb is el lehet készíteni.
- A büfé-asztalra készüljünk 1-2 mártogatóssal, chips-szel vagy sós rudacskákkal kisérve. Ne feledkezzünk meg snack-ról sem (diók, mogyorók).
- Télen készítsünk levest – várjuk a vendégeket teáscsészékbe töltött meleg krémlevessel – nyáron hideg gyümölcslevessel! Isteni!
- Ne feledkezzünk meg egyszerű parti édességekről sem – de ne nyissunk cukrászdát! (partikon általában az édességekből fogy el a legkevesebb)
A parti ételeket tálaljuk egyszerű tálcákon – a vendégeknek biztosítsunk elegendő tányért, poharat és szalvétát. Ha a parti nem túl elegáns, érdemesebb papír tányérokkal és műanyagpoharakkal, evőeszközökkel szolgálni (nem törnek össze, nincs mosogatás). Az italoknak lehetőleg biztosítsunk egy külön zónát, pl egy másik asztalon, különben az italokkal könnyen eláztathatjuk az ételeket.