Az igazi japán miso leves nem vegán, de még vegetáriánus sem és nem is gluténmentes, ugyanis Dashi alaplével készül (amely bonito, azaz tonhal alapú). A miso paszta pedig erjesztett szójabab, amit általában árpával vagy búzával kombinálnak (amely glutént tartalmaz). Tehát ha glutén-mentes étrendet követünk, akkor csakis barna-rizs alapú misó pasztát szabad alkalmazni. A vegán miso leves készítéshez lehet normál zöldség alaplevest is használni, és wakame vagy egyéb szárított hínár (pl kombu) hozzáadásával el lehet érni a tipikus, kissé halas ízt.
Hozzávalók
- 500ml jó minőségű bio zöldség alapleves
- 1 evőkanál bio miso paszta (sötét)
- 100g kemény tofu
- 1 evőkanál wakame
- 1 szál újhagyma
- Néhány csipetnyi szezámmag
Elkészítés
- Egy lábasban felmelegítjük a zöldség alaplevest.
- A miso pasztát egy kis tálba tesszük, hozzáadunk egy kanálnyi levest, és csomómentessé keverjük.
- A wakame-t a leveshez adjuk, és pár percig főzzük.
- A tofut kockázzuk és vékonyan felszeleteljük az újhagymát.
- Amikor a wakame megpuhult a levesben, hozzáadjuk a tofut, átmelegítjük.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és belekeverjük a miso pasztát, majd az újhagyma darabokat.
- Szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek