A fagylaltok közül talán a legnépszerűbb a vanília fagylalt. A házilag készített verzió nem csupán finomabb, de sokkal egészségesebb is, mint a készen vásárolt mirelit termék vagy a fagyisnál árult fagyi, hiszen tudjuk pontosan, hogy miből készül!. Íme néhány tipp és néhány különböző vanília fagyi recept..
Tippek
- A vanília fagylalt valójában vaníliakrém lefagyasztva. Épp úgy, mint a vaníliamártásnak, a fagyinak is létezik tejes és tejszínes változata – a tejeset csakis fagylaltgépben készítsük el, ugyanis a tejkristályokat szinte lehetetlen kézzel krémessé keverni a fagyasztás során. A tejszínes verzióhoz érdemes sűrű tejszínt alkalmazni, ezt viszont lehet fagyasztóban is készíteni, azaz fagyigép nélkül – ez sima, krémes fagyit eredményez. Sok recept kombinálja a tejszínt és a tejet, ebben az esetben a tejszín lehet habtejszín is, de a tej feltétlenül zsíros legyen! (többet a fagylalt készítéséről>>)
- A vanília fagyi alapköve egy sűrű krém előzetes készítése. Ez tapasztalatot igényel, hiszen könnyen el lehet rontani. A lényeg, hogy a krém soha ne forrjon fel, mert összefut. Ehhez további tippek a vaníliakrémek, mártások készítése cikkben találhatók.
- A vanília fagyit el lehet készíteni vanília rúddal vagy vaníliaeszenciával is – a rúd kikapart magja azonban intenzívebb ízt biztosít. Többféle vaníliarúd létezik, a legjobb a Madagaszkár szigetén termő Bourbon vanília, amelynek töményebb az íze (a Culinárisban kapható). A legtöbb élelmiszerboltban árult vaníliarúd Mexikói származású. Vigyázzunk a minőségére – az olcsóbbak sokszor kumarint tartalmaznak, amely egy mérgező és rákkeltő vegyület. Ajánlatos a rudat megszagolni – amelyiknek füstölt az illata, az nem jó minőségű. A vanília rudat ne dobjuk el a mag kikaparása után, öblítsük és töröljük le, majd tegyük cukor közé (így lesz vaníliás cukrunk sütemények készítéséhez!)
- A krémes állagot nem csupán a tejszín biztosítja, hanem a tojás is. Minél több tojást alkalmazunk, annál selymesebb lesz az eredmény. Azonban csakis kiváló minőségű tojásokkal dolgozzunk!
- A vanília fagyi nem nevezhető diétásnak, de különösen egészségesnek sem, hiszen magas a zsír és cukortartalma. Éppen ezért fogyasszuk mértékkel, vagy próbáljuk ki a vaníliás joghurtos fagyit, amelyben nincs tojás, és a tejszínt görög joghurttal helyettesítjük.
Felhasználás – Tálalás
- Fogyasztás előtt 15-30 perccel tegyük át a hűtőszekrénybe, így lágyabb lesz az állaga. De a felolvadt fagyit soha ne tegyük vissza a mélyhűtőbe (a maradékot viszont felhasználhatjuk madártej készítéséshez!
- A vanília fagyit fogyaszthatjuk önmagában pl tölcsérbe vagy ostyába töltve, de akár kekszekkel, gyümölcsökkel is.
- Készíthetünk fantasztikus pohárkelyheket is egyéb fagylaltokkal, gyümölcsökkel kombinálva (lásd fagyi receptek). Nagyon finom csokis öntettel vagy Baileys-szel leöntve, de szórhatunk rá darált diót, mogyorót, reszelt csokoládét is! Fagylalt önteteek>>
- A vanília fagylalt mártás helyett felhasználható desszertekhez, süteményekhez is. Desszertek>>
- Nyáron egy capuccino helyett jól eshet a vaníliás jeges kávé – csupán adjunk egy gombóc fagyit egy csésze kávéhoz!
- A vanília fagylalt a legtöbb fagylalt alapja – nagyon könnyen más ízű fagyivá lehet varázsolni pl aprított diók, mogyorók, szárított gyümölcsök, kekszek hozzáadásásval, de az alapkrémbe keverhetünk erős kávét, csokiszószt, gyümölcspürét, likőröket is stb.
Vanília fagylalt receptek
Mivel a vanília fagyi nagy népszerűségnek örvend, így rengeteg recept létezik. A következő vanília fagylalt recept verziók különböző módon készülnek. Mindegyik nagyon finom, érdemes kipróbálni őket.