A vanília fagylalt valójában egy alapétel, amiből könnyen készíthetünk egyéb fagylaltokat. Éppen ezért rengeteg variáció létezel. A következő vanília fagyi recept tejjel és tejhabbal készül, így kissé könnyebb (és diétásabb) mint a krémes változat..
Hozzávalók
- 4.5 dl zsíros tej
- 1.5 dl habtejszín
- 10 dkg cukor
- 6 közepes tojássárgája
- 2 vanília rúd
Elkészítés
- A vanília rudakat hosszában kettévágjuk. A tejet és habtejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vanília rudakat, majd forráspontig felmelegítjük, lehúzzuk a tűzhelyről, a vaníliamagokat kikaparjuk a tejbe. Lefedjük, és pihenni hagyjuk. Kiveszzük a rudakat.
- A cukrot robotgéppel habosra keverjük a tojássárgájával.
- A meleg (vagy újramelegített) vaníliás tejet a tojásra öntjük, közben folyamatosan keverjük egy habverővel. Tűzhelyen, nagyon alacsony hőmérsékleten kb 15 percig sűrű krémmé főzzük. Keverjük folyamatosan, és nem szabad, hogy felforrjon!!!
- Amikor a fakanál hátuljára a krém ráragad, húzzunk rajta egy csíkot a mutató ujjunkkal – ha ott marad a csík helye, a krém elkészült.
- Átöntjük egy tálba, lefedjük. Hűlni hagyjuk (ideálisan egy éjszakán keresztül, de néhány óra is elég).
- Amikor kihűlt, áttöltjük a fagylaltgépbe és követjük a használati utasítást.
Tippek
- A fagyit gép nélkül is elkészíthetjük a tej és habtejszín arányán azonban változtassunk – 4 dl tej és 2 dl habtejszín szükséges (a tejben több a víz, így több jégkristály keletkezik a fagyasztás során). Továbbá érdemes több cukrot vagy likőrt is hozzáadni – ettől lágyabb lesz az állaga. A krémet öntsük át egy lapos, fedeles, fagyálló dobozba – majd tegyük a mélyhűtőbe. 2 óra múlva dolgozzuk el kézi robotgéppel, majd 3-4 szer ezt ismételjük meg óránként.
- Ha a krém mégis felforr és összefut, ne aggódjunk, megmenthető – lásd vaníliakrém tippek.
- Egy vaníliarúd is elég – ebben az esetben a vaníliás tejet hagyjuk pihenni több órán keresztül, és a kettévágott rudat fagyasztás előtt vegyük ki a krémből! A vaníliarudakat ne dobjuk el, tegyük cukor közé – egyből lesz vanília cukrunk.
- Fagyasztás közben könnyen készíthetünk egyéb ízű fagyikat is: pl adjunk hozzá darált diókat, mogyorókat, cukorral felfőzött gyümölcspürét, olvasztott csokit, likőrt, csoki, keksz és szárított gyümölcs darabokat.
- Tálaljuk ostyával vagy tölcsérben, de kombinálhatjuk egyéb fagylaltokkal is egy kehelyben – öntsük le csokis karamella szósszal – lásd fagyi öntetek.
- A vanília fagyi ideális desszertek és sütemények mellé is, vagy kávéba is tölthetjük! Egyéb vanília fagylalt receptek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu