A következő pikáns hátszín nyárs recept tuti finom – ideális kerti, szabadtéri grillpartikra vagy családi, baráti összejövetelekre. Nagyon könnyen elő- és elkészíthető, bár néhány órás pácolást igényel.
Hozzávalók
- 1 kisfej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 tk csemege paprika
- 1 tk szárított chili pehely
- 1 marék koriander
- 1 marék petrezselyemzöld
- 2 ek citrom frissen csavart leve
- 50 dkg vastag (érlelt) hátszín, 2-3 cm-es kockákra vágva
Elkészítés
- A hagymát lereszeljük (vagy kéziturmixal pürézzük). Egy üveg vagy kerámia tálban 2 ek hagymapépet elkeverünk a préselt fokhagymával, őrölt római köménnyel, paprikával, chilivel, citromlével és az aprított zöldfűszerekkel. A szószhoz adjuk a hús kockákat, alaposan átkeverjük, majd 3-6 órán keresztül fedő alatt hűtőszekrényben pácoljuk.
- Előkészítjük a grillsütőt, 8-10 fapálcikát beáztatunk. Kivesszük a húst a hűtőszekrényből.
- Amikor a hús szobahőmérsékletű és a grillsütőn a parázs tökéletes (vagy a lávaköves sütő megfelelően felmelegedett), a pácolt húskockákból nyársakat készítünk – kb 4-5 db húst szúrjunk 1 pálcikára.
- Kb 8-10 percen át grillezzük, miközben forgatjuk és vigyázunk arra, hogy ne legyen kormos!
- Tálalás előtt lefedve 5 percig pihentetjük.
Tippek
- Fontos, hogy jó minőségű, sovány hátszínt válasszunk a hentesnél. Lásd Steak>>
- Sokan a hátszínt félig sülve (medium) vagy szinte nyersen (rare) kedvelik – a rare állag eléréshez a húst csupán 2-3 percig kell grillezni, míg a medium állaghoz kb 5-6 percre lesz szükség.
- A nyársakat tálaljuk egyéb grillezett zöldségekkel és/vagy salátákkal, köretekkel!
- El lehet készíteni grill serpenyőben is vagy elektromos grillen is.
- Még csípősebbé tehetjük, ha csemege paprika helyett erős paprikát vagy cayenne borsot alkalmazunk.
- A pikáns hátszín nyárs ideális étel nyári kerti grillezésre, piknikre – akár parti falat is lehet fogpiszkálóra szúrva. Továbba remekül passzol egy egészséges étrendbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu