A chilis paradicsomszósz egy alapszósz, amit sok finom ételhez lehet hasznosítani. Előnye, hogy előre el lehet készíteni, és hónapokig eltartható a fagyasztóban, majd felhasználható gyors vacsorák, ebédek készítéshez. Mivel a szósz pikáns (és kissé csípős), így már nem lesz szükség sok extra fűszerezésre.
Hozzávalók
- 2 kg érett paradicsom
- 1 dl olívaolaj
- 4 ek olívaolaj (külön)
- 3 salotta hagyma
- Fél fej fokhagyma
- 1 piros chili
- 2 ek vörösborecet
- 2 tk barnacukor
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, és lapos tepsikben szorosan egymás mellé helyezzük (legalább kettőre lesz szükségünk). Sózzuk, borsozzuk, a 4 ek olajjal meglocsoljuk. 30-40 percig puhára sütjük.
- Közben a salotta hagymákat és a fokhagyma gerezdeket vékonyan felszeleteljük, a chilit félbevágjuk, magtalanítjuk – ezeket egy nehéz aljzatú lábasban, forró olajban, alacsony hőmérsékleten kb 10 percig megpuhítjuk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk addig, amíg a paradicsom sül.
- 5 perccel a paradicsom elkészülte előtt a hagymás olajat leszűrjük, a sült hagymát, chilit félretesszük, az olajat átöntjük egy nagy lábasba, felmelegítjük.
- A puha paradicsomokat kivesszük a sütőből, egy villával összetörjük, majd egy szitán keresztül a meleg olajra préseljük. Fontos, hogy a paradicsomhúst teljesen átpréseljük – csakis a héj és a mag maradjon a szűrőben!
- Felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és ecetet, majd kb 30 percig, alacsony hőmérsékleten sűrű mártássá főzzük.
Tippek
- A fenti receptből kb 1 L paradicsomszósz lesz. A mártás egyből felhasználható, vagy a kihűlt szósz lefagyasztható (érdemes fél-fél litert lefagyasztani).
- A félretett hagymaszeleteket karamellizáljuk – ez ideális lesz szendvicsekbe, sült húsokra feltétként vagy sajt mellé chutney-ként.
- Préselés helyett alkalmazhatunk botmixert is – ez a módszer gyorsabb, a szósz azonban sűrűbb lesz.
A chilis paradicsomszósz ideális a következő ételek készítéséhez:
- Chili con carne
- Tenger gyümölcsei paradicsomszószban
- Paradicsomos csirke
- Kolbászos bab
- Spanyol kolbászos hal
- Babos chili
- Gombás chili
- Paradicsomos tészta cikóriával
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu