A chili con carne vegetáriánus verziója a chili sin carne, amelynek rengeteg verziója létezik. A következő gombás chili főszerepelője, mint a neve is elárulja, a gomba, természetesen a szokásos babbal és pikáns fűszerekkel kombinálva. Fél óra alatt elkészíthető..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 20 dkg csiperke gomba
- 1 k csemege paprikapor
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 tk chilipor
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 konzerv vörösbab
- 1 csipetnyi nádcukor
- Só, bors
Elkészítés
- A paprikát hosszú csíkokra felvágjuk.
- A nagyobb gombákat félbevágjuk
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk.
- Egy nehéz aljú lábasban az olajat felforrósítjuk, ebben a hagymát kb 3 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és a gombát, majd további 3 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a fűszerporokat, fél percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a paradicsom konzervet, sűrített paradicsomot, majd a lecsepegtetett babot. Sózzuk, borsozzuk, megcukrozzuk, és kb 20 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a mártás besűrűsödik, akkor jó.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt rizzsel – ideális a mexikói zöld rizs.
- Az étel meglehetősen csípős – a chiliport lehet redukálni. Továbbá tejfölt vagy krémes joghurtot is szokás belekeverni, ha nagyon csípősre sikerült (citromlével is lehet a chili erősségét enyhíteni).
- A végén megszórhatjuk aprított friss koriander levelekkel.
- Egyéb gombaféle is jó, ha nagyok, szeleteljük fel falat nagyságú darabokra.
- A gombás chili egy szuper vegetáriánus és vegán étel, így ideális diétás, méregtelenítő és egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
- Babos chili
- Chili con carne (klasszikus)
- Gombás recepetek
Zest.hu