Ez a vöröslencse és édesburgonya leves egy kiadós és laktató vegán egytálétel –ideális hűvös tavaszi, őszi napokon. Tálaljuk friss péksüteménnyel! A maradék lefagyasztható.
Hozzávalók
- 20 dkg szárított vöröslencse
- 1 fej hagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 közepes édesburgonya gumó
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 szál zellerszár
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db Knorr füstölt chili és paradicsom alapleves kocka (vagy hasonló)
- 1 db zöldség leveskocka
- 2.5 dl passata (passzírozott paradicsom)
- 2 marék bébispenót levél (vagy fodros kel)
- ½ citrom vagy lime leve és reszelt héja
- 2 evőkanál apróra vágott bazsalikom vagy korianderlevél
Elkészítés
- A lencsét egy nagy tál vízben körülbelül 15 percig beáztatjuk.
- Eközben előkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát és az édesburgonyát meghámozzuk, majd felkockázzuk; a zellerszárt felszeleteljük; a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk majd felszeleteljük. Leöblítjük és lecsöpögtetjük a spenót leveleket.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a hagymát, sárgarépát és az édesburgonyát 8 percig pároljuk, rendszeres kevergetve.
- Hozzáadjuk a zellertszárt és a fokhagymát, majd 2-3 percig főzzük.
- Beleöntjük a passatát és annyi vizet, hogy jól ellepje a zöldségeket. Hozzáadjuk a leveskockákat.
- A lencsét lecsepegtetjük, és a leveshez adjuk, majd felöntjük vízzel. (Összesen körülbelül 1,5 liter vízre lesz szükségünk).
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon kb 25 percig főzzük.
- Amikor a lencse megpuhult, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és belekeverjük a spenótleveleket. Lefedjük és 5 percig pihentetjük.
- Belekeverjük a citrom héját és levét, illetve az aprított zöldfűszert.
- Melegen, zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu