Ez a virslis lencseleves zöldségekkel elkészíthető szafaládéval vagy krinolinnal is. Fekete káposzta helyett alkalmazható kelkáposzta is. Egy kiadós egytálétel, amely ideális téli estéken, de újévi levesként is tálalható.
Hozzávalók
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 közepes édesburgonya
- 1 tk szárított oregánó vagy majoránna
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt római kömény
- 2 csésze barna lencse (vagy Puyi lencse)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 babérlevél
- 1,5 L alapleves
- 2 csésze aprított fekete káposzta, kelkáposzta vagy fodros kel
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
- Kevés almaecet
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Meghámozzuk, majd felkockázzuk a sárgarépát és az édesburgonyát.
- Egy nagy lábasban felhevítünk 1 evőkanál olajat, majd megpuhítjuk a hagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a sárgarépát és az édesburgonyát, 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a lencsét, paprikát, római köményt és az oregánót.
- Belekeverjük a paradicsomot, majd hozzáadjuk az alaplevest és a babérlevelet.
- Felforraljuk, majd 20 percig rotyogtatjuk, amíg a lencse megpuhul.
- A virslit karikára vágjuk, és a leveshez adjuk (ha túl sűrű a leves, adjunk hozzá még alaplevest).
- Kb 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a felaprított vagy felszeletelt káposztát. 5 percig főzzük fedő alatt.
- Közvetlenül tálalás előtt bele keverjük a zöldpetrezselymet, és egy kis kanálnyi ecetet.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu