A házilag készített humusz sokkal egészségesebb (és olcsóbb!), mint a szupermarketekben árult késztermékek. Ráadásul szuper gyorsan és egyszerűen elkészíthető! Ez a padlizsános humusz egy krémes változat, nem igényel olajat sem – így tökéletes diétázok számára! Továbbá tejmentes, vegán és gluténmentes is. Én általában maradék grillezett vagy sült padlizsánnal készítem, ami szintén nagyon egyszerű, csupán a grillsütőn vagy a sütőben a padlizsánt kb 30-40 percig, alacsony hőfokon, puhára sütöm.
Hozzávalók
- 1 egészben sült vagy grillezett padlizsán
- 1 (400 g) csicseriborsó konzerv, lecsepegtetve
- 1 citromlé
- 2 evőkanál tahini (szezámpaszta)
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- Csipetnyi paprika vagy cayenne
- Csipetnyi őrölt kömény
- Só, bors
Elkészítés
- A sült-grillezett padlizsánt hűlni hagyjuk.
- A padlizsán héját felvágjuk, húsát egy kanállal kikaparjuk, amit egy aprítógépbe teszünk. Hozzáadjuk a csicseriborsót, citromlevet, tahinit, fokhagymát és fűszereket. Krémessé pürézzük. Sózzuk, borsozzuk.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint adunk még hozzá fűszereket vagy citromlevet.
- A humuszt egy tálaló edénybe töltjük, és friss zöldfűszerrel (pl mentalevéllel) vagy paprikával díszítjük.
Tálalás
- Hagyományosan pita kenyérrel tálalják egy Mezze keretében, azaz előételként. Vagy Falafel mártása is lehet.
- Tálalhatjuk mártogatósként rágcsálnivalók vagy grillezett nyársak mellé is.
- Ha kevés vízzel és citromlével felengedjük, akkor remek saláta öntet lesz belőle.
- A maradékot hűtőszekrényben kell tárolni.
Kapcsolatos receptek