A következő török piláf csicseriborsóval nem csupán szuper egyszerűen elkészíthető, de változatosan felhasználható – lehet főétel, meleg köret vagy hideg saláta. Ráadásul kiadós és egészséges is.
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 ek sűrített paradicsom
- 30 dkg rizs (pl basmati)
- 6 dl zöldségleves
- 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg)
- 10 dkg aszalt sárgabarack, aprítva
- 2 ek mandula pehely
- 1maréknyi koriander levél
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk.
- Egy fedeles, nehézaljú lábasban az olajat felforrósítjuk, ebben a hagyma és fokhagyma darabokat megpuhítjuk, miközben kevergetjük.
- Hozzáadjuk a fahéjport és a paradicsompürét, egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett rizst, átkeverjük, majd felöntjük a zöldséglevessel.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt 15 percig főzzük.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük, a koriandert és barackot felaprítjuk.
- Ezeket és a mandulát a rizsbe keverjük, és 5-10 percig tovább főzzük.
- Amikor a rizs teljesen felszívta a levest és puha, lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük az aprított koriandert, majd 5 percig a gőzben pihentetjük.
Tippek
- Melegen tálaljuk köretként arab jellegű sült vagy grillezett húsok, halak mellé!
- Komplett főétel is lehet egy vegetáriánus vagy vegán étrendben, ugyanis a csicseriborsó és mandula fehérjében különösen gazdag.
- Hidegen vagy langyosan nagyon jó saláta lehet pl. kerti partikra, bulikra, de könnyen becsomagolható uzsonnára, piknikre is.
- A török piláf csicseriborsóval passzol egy egészségtudatos étrendbe, de még egészségesebb, ha barnarizst alkalmazunk. Természetesen glutén-mentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu