A következő petrezselymes báránycomb szuper főétel lehet egy húsvéti menüben. Ráadásul tuti egyszerű az elkészítése, 10 perc alatt előkészíthető, utána mehet is a sütőbe.
Hozzávalók
- 1 kisebb báránycomb (kb 1kg)
- 1 vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 3 szál zellerszár
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy maréknyi zöld petrezselyem levél
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 1.5 dl fehérbor
- 1 kis citrom reszelt héja
- Mártáshoz:1 tk étkezési keményítő (kukorica alapú), kb 2 dl csirke alapleves, 1 dl fehérbor
Elkészítés
- A combot megmossuk, megtöröljük, késsel néhány helyen, mélyen és hosszasan bemetsszük a húst.
- A sütőt 180 fokra beállítjuk.
- A zöldségeket nagy darabokra felvágjuk, egy tepsiben elrendezzük. Felöntjük a borral.
- A petrezselyem leveleket, fokhagymát és vajat aprítógépben (vagy boturmixxal) pépessé pürézzük, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat, 1-2 csipetnyi sót és borsot.
- A petrezselymes vajjal a combot bedörzsöljük, a metszeteket az ujjunk segítségével alaposan kikenjük.
- A combot a zöldségekre helyezzük, majd a forró sütőben kb 1 órán át sütjük (Sütési idő: 40 perc kilóként plusz extra 20 perc.
- Amikor a hús szép barna, egy rácsra helyezzük, letakarjuk, 15 percig pihentjük.
- Közben elkészítjük a mártást: a tepsiből a zöldségeket kivesszük, a felszín-zsírt leszűrjük, majd a szaftot egy lábasba töltjük. Hozzáadjuk a bort és étkezési keményítőt, majd tejszín sűrűségű mártássá redukáljuk, közben fel-felöntjük csirkelevessel (ha szükséges).
- A combot felszeleteljük, a mártással tálaljuk.
Tippek
- Köretként krumplipüré vagy citromos sült burgonya passzol leginkább mellé. Érdemes még valami zöldsalátával vagy savanyúsággal is kísérni- vagy használjuk ki a forró sütőt egy zöldséges köret készítéséhez!
- A zöldségeket ne dobjuk el, tálaljuk a hús mellé a mártással leöntve.
- A fenti recept legfinomabb fiatal, tavaszi bárányhússal készítve, de idősebb (1 évnél fiatalabbi) hús is megfelel. Nem szükséges pácolni, mivel a hús a zsenge, a vajas keverés nem engedi kiszáradni.
- A petrezselymes báránycomb ideális egy húsvéti, vagy tavaszi vendégváró menüben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu