A falafel kedvelőinek ajánljuk a következő borsós verziót. A zöldborsó falafel eltér a szokásostól, de érdekes íze miatt különösen jó parti falat lehet. Egyszerűen és előre is elkészíthető.
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 2 salotta hagyma
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander mag
- 15 dkg friss zöldborsó
- 1 maréknyi mentalevél
- 1 maréknyi koriander levél
- 1 csicseriborsó konzerv (40 dkg)
- 1 tojás
- 5 dkg zsemlemorzsa
- Olaj
- Mártáshoz: 1 dl görög joghurt, 1 ek citromlé, 1 gerezd préselt fokhagyma
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, majd az olajban puhára sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, fél percig kevergetjük. Amikor illatos, lehúzzuk a tűzhelyről.
- A borsót 2-3 percig forró vízben blansírozzuk. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
- Egy konyhai robot gépbe töltjük a borsót, sült hagymát, a lecsepegtetett csicseriborsót, tojást, zöldfűszereket és zsemlemorzsát. Durva pasztává turmixoljuk (ne legyen püré!).
- A tenyerünkben dió nagyságú gombócokat formálunk a masszából – kb 20-at. Ezeket egy tálcára helyezzük és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Bő forró olajban kisütjük a gombócokat, majd papírkéztörlőn lecsepegtetjük róluk az olajat.
- A mártást kikeverjük, ezzel tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk egy zöldsaláta kíséretével, az öntet lehet a mártás. Vagy grillezünk át egy pita kenyeret, vágjuk félbe, nyissuk ki, és töltsük meg salátával, 2-3 db falafellel és 1-2 kanálnyi mártással.
- A zöldborsó falafel elkészíthető a sütőben, így még egészségesebb. Fújjuk le olívaolajjal, és süssük barnára kb 20 percig 180 fokon. Ez a verzió diétás és egészségtudatos étrendekbe is passzol!
- Allergiás verzió: a zsemlemorzsa lecserélhető glutén-mentes verzióra, csicseriborsó lisztre vagy rizsmorzsára.
- A zöldborsó falafel ideális parti étel lehet – fogpiszkával is tálalhatjuk, ebben az esetben a mártás lehet a mártogatós. Egy piknik kosárba is bekészíthető, saláta és péksütemény társaságában. Nagyon jó tortilla töltelék is lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu