A csokoládé és a mogyoró egy klasszikus kombó, így nem csoda, hogy ez a vegán kakaós-mogyorós zabpehely keksz szuper finom. Ráadásul cukor- és zsírmentes is, mivel a banán elegendő olajat és édességet biztosít, továbbá tojáspótló is. Intenzívebb ízt és aromát kapunk, ha aprítás előtt megpirítjuk a mogyorót pár percig (olaj nélkül). Ideális nassolnivaló teázás-kávézás mellé vagy egészséges reggeli-uzsonna lehet gyerekek számára. Ki lehet egészíteni aszalt gyümölcsökkel is – pl áfonya, mazsola, cseresznye, meggy stb.
Hozzávalók
- 3 kicsi vagy 2 nagy érett banán
- 1 csésze zabpehely (szükség esetén gluténmentes)
- 2 evőkanál kakaópor
- ½ csésze apróra vágott mogyoró
- ½ teáskanál őrölt fahéj (opcionális)
- ½ csésze mazsola vagy aszalt áfonya-cseresznye (opcionális)
- 1 teáskanál vanília esszencia
Elkészítés
- A banánt villával összetörjük, vagy egy aprítógépben pürézzük.
- Belekeverjük a többi hozzávalót és 10 percig pihentetjük. Egy tömény masszát kell kapnunk, ha nem áll össze rendesen, adjuk hozzá még zabpelyhet.
- A sütőt közben 180 C fokra előmelegítjük, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Kb 8 egyforma méretű golyót formálunk a keverékből, majd ezeket korongokká nyomjuk.
- A korongokot az előkészített tepsibe helyezzük, majd az előmelegített sütőben kb. 10-15 percig aranybarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Kapcsolatos receptek
- Gluténmentes sütemények
- Vegán sütemények
- Egészséges sütemények
- Zabpehely receptek
- Kekszek
- Banán receptek