A reggelit sokan a legfontosabb étkezésének tekintik, amely biztosítja a szükséges üzemanyagot a nap beindításához. A rohanós modern életünkben azonban kihívást jelenthet időt találni egy egészséges reggeli elkészítésére. A tojásmuffin egy gyors és tápláló megoldás, amely finom és a legtöbb diéta keretében fogyasztható. Íme néhány egyszerű tojásmuffin recept, de először nézzük meg, miért és hogyan készítsünk tojásmuffint.
Miért jó a tojásmuffin?
- A tojásmuffin nemhiába lett népszerű világszerte. Először is hihetetlenül egyszerű elkészíteni – néhány egyszerű hozzávalóval egy gyors és tápláló reggelit készíthetünk, ami minimális erőfeszítéssel, sütési idővel és mosogatással jár.
- A tojásmuffin előre is elkészíthető, így ideális rohanós reggelekre, vagy amikor gyors és tápláló reggelire vagy uzsonnára van szükségünk útközben – csupán melegítsük fel őket a mikróban, ha melegen kedveljük.
- Mivel aránylag kicsi a mérete és könnyen szállítható, így tökéletes nassolnivalóként piknikre, kirándulásokra, vagy becsomagolt ebédként az iskolába és munkahelyre.
- A tojásmuffin idális különleges villásreggelire – pl anyák napján, évfordulókon stb
- A tojásmuffin nagyon változatosan elkészíthető, ízlésünket és étrendünknek megfelelően. Kiegészíthetjük kedvenc zöldségeinkkel, húsokkal, felvágottakkal, sajtokkal, valamint különféle fűszernövényekkel és fűszerekkel. Minden vegetáriánus, húsimádó, pikáns ízek kedvelői számára létezik tojásmuffin recept.
- A tojásmuffin ideális maradék sült hús, kolbász, grillezett zöldségek stb felhasználására, ezzel csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást és spórolhatunk is.
Tápértékek, élettani hatások
- A tojásmuffin egy egészséges étel, hiszen a tojás tele van alapvető tápanyagokkal, pl. A-, D-, E-vitamin és a B-komplex vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal, pl a vas, cink, kolin és szelén.
- A tojás teljes értékű fehérjeforrás, minden esszenciális aminosavat tartalmaz, amely elengedhetetlen az izomrendszer és a szervezet általános működéséhez. Ezenkívül segít abban, hogy később leszünk éhesek, amely csökkenti az egészségtelen nassolásra való hajlamot, ezáltal a napi kalóriafogyasztást.
- Ha a tojást különféle zöldségekkel kombináljuk, akkor a tojásmuffin rost- és tápanyagtartalmát is növeljük.
- A tojásmuffinok egyedi adagokban készülnek, ami nem csupán előnyös, de segít az étkezési adagok szabályozásában is. Ez különösen előnyös azok számára, akik figyelik a kalóriabevitelüket, vagy megpróbálják fenntartani a kiegyensúlyozott étrendet. Hatásos fogyókúra>>
- A gluténmentes vagy alacsony szénhidráttartalmú diétát követők számára a tojásmuffin kiváló alternatívája lehet a hagyományos gabonaalapú reggeliknek.
- Többet a tojás pozitív élettani hatásairól, vásárlásáról, tárolásáról itt lehet olvasni>>
Tojásmuffin készítése – lépésről lépésre
A tojásmuffin készítése egy nagyon egyszerű folyamat. Az alaprecepthez tojásra, tejre (vagy növényi alapú tejre), sóra, borsra és olajspray-re vagy muffin papírkosárkákra és egy muffin sütőformára lesz szükségünk. Ezenkívül töltelék is szükségesek – például kockára vágott nyers/grillezett/sült zöldségek, húsok, és halak, felvágottak, sajtok, zöldfűszerek és fűszerek.
- Egy keverőtálban felütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a tejet, majd jól összekeverjük. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. Ez a tojáskeverék a tojásmuffinunk alapja, és itt lehet kreatívnak lenni az ízek terén. Hozzáadhatunk préselt fokhagymát, apróra vágott friss fűszernövényeket (pl. petrezselyem, kapor, metélőhagyma, bazsalikom), szárított fűszernövényeket (például oregánó, olasz fűszerkeverék stb), fűszereket (például paprika, kurkuma, cayenne stb.), pesztót, krémeket stb
- A sütőt körülbelül 190 °C-ra előmelegítjük. Egy muffinsütőt olajspray-vel lespriccelünk, vagy kibéleljük papírkosárkákkal. Lehet szilikon muffinformákat is alkalmazni – ezeket azonban nem szükséges olajozni vagy kibélelni.
- Előkészítjük a töltelékeket. Felaprítunk, vagy lereszelünk néhány főtt/grillezett/sült hús szeletet, füstölt halat, grillezett/sült/nyers zöldséget vagy sajtot. A kiválasztott tölteléket egyenletesen elosztjuk a muffin kosárkákban.
- A tojásos keveréket óvatosan a muffin kosárkákban öntjük, jól lefedve a töltelékeket. De hagyjunk egy kis helyet a tetején, mert a tojásmuffinok kissé megemelkednek majd sütés közben!
- A muffinsütőt az előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 15-20 percig sütjük, vagy amíg a muffinok teteje szép aranysárga és szilárd lesz. Tűpróbát is tarthatunk – ha tisztán jön ki a közepébe szúrt tű vagy fogpiszkáló, akkor átsült rendesen a tojásmuffin.
- Hagyjuk őket kicsit hűlni a formában, majd kanállal kivesszük őket. Azonnal tálaljuk, vagy teljesen kihűlni hagyjuk, és hűtőszekrényben tároljuk későbbi felhasználásra
A fentiek után íme néhány fantasztikus és különleges tojásmuffin recept.
Tojásmuffin receptek
- Bacon és tojás muffin
- Sonkában sült spenótos tükörtojás muffin
- Cukkinis tojásmuffin
- Cukkinis-paradicsomos tojásmuffin sonkával
- Rákos tojásmuffin
- Kecskesajtos tojás muffin grillezett paprikával
- Szalonnás tojásmuffin grillezett paprikával
- Kolbászos-cukkinis tojásmuffin
- Cukkini tojásmuffin kolbásszal és mozzarellával