Ez az olasz cukkinis tojásmuffin elkészíthető Prosciutto-val vagy sonka nélkül is. Ezenkívül glutén- és tejmentes is, így sok speciális étrendbe passzol – pl. allergiás, szénhidrátszegény, vegetáriánus étrendet követők is fogyaszthatják. Továbbá a muffin nem csupán egyszerűen elkészíthető, de változatosan felhasználható – ideális villásreggelire, brunchra, ebédre – vagy kihűlve tálalhatjuk italozás kisérőjeként, és becsomagolhatjuk piknikre, kirándulásokra, uzsonnára stb.
Hozzávalók
- 6 szelet Prosciutto (elhagyható)
- 4 db tojás
- 1 közepes cukkini
- 1 marék zöldpetrezselyem
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- Só, bors
- Olivaolaj
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- Egy muffinsütő forma mélyedéseit enyhén kiolajozunk. Ha sonkát használunk, azokkal kibéleljük a mélyedések alját és oldalait.
- A tojásokat egy tálban kissé habosra verjük.
- A cukkinit lereszeljük, a zöldpetrezselymet felaprítjuk, a fokhagymát összepréseljük. Mindezeket hozzáadjuk a tojáshoz, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan összekeverjük.
- A masszát a muffinsütőbe kanalazzuk, minden mélyedést kb ¾-ig megtöltve (ízlés és étrendünk szerint reszelhetünk sajtot a tetejére).
- A bemelegedett sütőben kb 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
- Pár percig hűlni hagyjuk a tepsiben, majd kikanalazzuk őket egy tányérra.
- Melegen, langyosan vagy kihűlve is tálalható.
Kapcsolatos receptek