Ez a vegán sült paradicsom és édesburgonya krémleves nagyon jól esik nyári estéken. A zöldségeket előre meg lehet sütni (amit a hűtőszekrényben vagy fagyasztóban napokig tárolhatunk), és a tálalás napján csupán az alaplevessel felmelegítjük.
Hozzávalók
- 6 nagy érett paradicsom
- 1 lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál angol zellerszár
- 2 közepes sárgarépa
- 1 nagy édesburgonya (hámozva)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó
- ½ L zöldség alapleves (kb.)
- Só, bors
- 1 ek almaecet
- 1 marék koriander- vagy bazsalikomlevél
Elkészítés
- A sütőt 180C fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, majd egy nagy tepsibe helyezzük.
- Felaprítjuk durván a zellert és a sárgarépát. Meghámozzuk és vékony gerezdekre vágjuk a hagymát. A meghámozott édesburgonyát 3 cm-es darabokra aprítjuk. A felaprított zöldségeket a paradicsom közé és köré szórjuk a fokhagymagerezdekkel együtt (amiket nem hámozunk meg).
- Leöntjük az olajjal, és rászórjuk az oregánót, sózzuk, borsozzuk. Jól elkeverjük, majd 25-30 percig sütjük.
- Amor a zöldségek megpuhultak, áttesszük őket egy lábasba, a keletkezett szósszal együtt. A fokhagyma háját eltávolítjuk. Hozzáadjuk az alaplevest, és felforraljuk.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, majd hozzáadjuk a friss zöldfűszert és az ecetet.
- Botturmixszal krémessé pürézzük – ha túl sűrű, adunk hozzá még alaplevest.
- Melegen találjuk, frissen őrölt borssal és esetleg egy csipet szárított chili pehellyel.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu