A csicseriborsó mártogatós hallatán általában a humusz jut eszünkbe, pedig a csicseriborsó lehet sok más pikáns mártogatós alapja is. Ilyen a paprikás változat, amely friss és aromás, kiválóan passzol spanyolos, marrakói menükbe, de egy kellemes snack is lehet forró nyári estéken, vagy méregtelentítő napokon..
Hozzávalók
- 1 (400gr) konzerv csicseriborsó vagy 25dkg főtt csicseriborsó
- 1 fokhagyma (préselt)
- 2 ek citrom leve
- ½ tk só
- ½ tk paprika
- ½ tk római köménymag
- 1.5 ek olívaolaj
- 10 dkg érett mini paradicsom
- 1-2 aprított lilahagyma (vagy 1 salotta hagyma)
- 2 ek petrezselyemzöld
Elkészítés
- A római köménymagokat pörköljük meg egy serpenyőben (szárazan).
- A paradicsomokat vágjuk fel apró darabokra.
- Egy robotgéppel dolgozzuk el az alapanyagokat (esetleg hagyjunk ki egy kevés hagymát, paradicsomot és petrezselyemzöldet díszítéshez).
- Hűtőben pihentessük legalább fél órát tálalás előtt.
- Díszítsük petrezselyemzölddel.
Tippek
-
Tunkoláshoz használjunk friss zöldség csíkokat – pl paprika, zellerszár, répa – vagy pita kenyér darabokat.
-
Remek piknik étel vagy bulikon, partikon mártogatós – akár grillezett húsokat is mártogathatunk benne.
-
A kiválóan passzol egy tapas menübe, de akár szendvicskrémként is alkalmazhatjuk mediterrán jellegű szendvicsekbe (sőt, tortilla tekercsbe is!)
-
A paprikás csicseriborsó mártogatós nagyon egészséges étel – alkalmas méregtelenítésre is – ajánljuk diétázóknak, fogyókúrázóknak és természetesen az egészséges életmód követőinek.
Zest.hu