A kínai gombás brokkoli, köretként, remekül passzol egy kínai menübe. Továbbá főételként is fogyasztható egy vegán étrend keretében. Elkészítése csupán tíz perc, kezdők számára sem lesz nagy kihívás.
Hozzávalók
- 1 ek földimogyoró olaj
- 1 cm gyömbér
- 10 dkg pici brokkoli rózsák
- 5 dkg rókagomba
- 10 dkg friss shiitake gomba
- 2 dl forró zöldségleves
- kb 1 ek világos szójaszósz
- 1 ek étkezési kukoricakeményítő 2 ek vízzel elkeverve
Fekete babos mártáshoz
- 1 ek sóban eltett fekete bab
- 1 ek világos szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vörös chili
- 1 ek kínai rizsbor (Shaohsing)
Elkészítés
- A chilit kimagozzuk, feldaraboljuk. A feketebabot átmossuk, lecsepegtetjük. A fokhagymát felaprítjuk.
- Minden mártáshoz szükséges hozzávalót aprítógéppel eldolgozunk – de nem pürézzük, maradjon kissé darabos!
- A gyömbért megpucoljuk gyufaszál vastagságú csíkokra szeleteljük.
- Egy wokban az olajat felmelegítjük. Amikor füstölni kezd, a gyömbért hozzáadjuk, néhány másodpercig pirítjuk, majd beledobjuk a brokkoli rózsákat, fedő alatt 2 percig pároljuk (vagy adjunk hozzá 1-2 kanálnyi vizet, ha nincs fedele a woknak).
- Hozzáadjuk a gombákat, óvatosan kevergetjük, hogy a gombák ne törjenek össze.
- 2 perc után belekeverjük a babmártást, felöntjük a levessel és kb 3 percig főzzük.
- Ízlés szerint szójaszósszal kiegészítjük, majd a keményítős vízzel 1-2 percen át besűrítjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk egy kínai menü keretében vagy egy vegán, vegetáriánus étrendben párolt rizzsel.
- A brokkoli legyen bébi, zsenge vagy lila brokkoli.
- Vegyes ázsiai gombákat is lehet alkalmazni.
- A zöldségleves lehetőleg ázsiai zöldségleves legyen, így autentikus az étel.
- A sóban eltett fekete bab valójában fermentált szójabab, ázsiai élelmiszerboltokban kapható.
- A kínai gombás brokkoli egy egészséges köret vagy főétel – remekül passzol egy diétás, egészséges étrendbe, akár méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu