A füge és dió klasszikus sajt kísérők, különösen passzolnak pikáns, puha és kéksajtok mellé. Így a füge és dió chutney (fűszeres lekvár) különlegessé varázsolhat egy ünnepi sajttálat..
Hozzávalók
- Fél kiló vöröshagyma
- 1 kiló alma (zöld)
- Fél liter almaecet
- 40 dkg nádcukor
- 20 dkg aszalt füge
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 1 narancs reszelt héja és kicsavart leve
- 1 pohár vörös portói
- 10 dkg dió
Fűszerekhez
- 5 cm gyömbér
- 6 db szegfűszeg
- 12 db kardamom
- 1 tk koriander mag
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, majd kevés olajban, alacsony hőfokon megpuhítjuk.
- Közben az almákat megpucoljuk, magházakat eltávolítjuk, majd falat nagyságú kockákra vágjuk.
- Amikor a hagyma puha, hozzáadjuk az almát, cukrot és almaecetet. Felforraljuk.
- Közben a fügét felaprítjuk, lereszeljük a narancsot és kicsavarjuk a levét.
- Amikor a cukor feloldódott, hozzáadjuk a többi gyümölcsöt és a narancshéjat, levet, portóit.
- A gyömbért megpucoljuk, durván felaprítjuk. A többi fűszerrel együtt egy muszlin darabba csomagoljuk, cérnával átkötjük. Hozzáadjuk a lekvárhoz, majd fedő alatt 1 órán át rotyogtatjuk (a legalacsonyabb hőfokon).
- A diót darabokra aprítjuk, hozzáadjuk a chutney-hoz, és további 30 percig főzzük. Akkor jó, amikor ragadós lekvárt kapunk.
- Sterilizált üvegekbe töltjük.
- Hűvös helyen tároljuk.
Tippek
- A fenti adag 8-9 kis üvegre elég (2-2.5 decis).
- A chutney fantasztikusan kísér pikáns és kéksajtokat. De szokásos maradék sültek (pl sült pulyka) mellé is tálalni.
- Hűtőszekrényben hónapokig eláll. Felhasználás előtt érdemes 1-2 hónappal elkészíteni, így az ízek jobban összeérnek. De felhasználható napokon belül is.
- A füge és dió chutney egy érdekes téli verzió, remek karácsonyi ajándék lehet barátok, rokonok számára. Mivel elkészíthető egy-két hónappal korábban, így csak ki kell venni a kamrából (hűtőből), egy szalaggal átkötni, és adhatjuk is ajándékként. Persze tartsunk meg 1-2 üveget magunknak is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu