A következő csokitorta alkoholos cseresznyével szuper ínyencség lehet ünnepi vagy romantikus alkalmakra, pl Valentin napra, házassági évfordulóra, speciális születésnapra. A torta nem csupán különleges, de tuti egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- 1 bögre liszt
- Fél bögre kakaópor
- 1.5 tk sütőpor
- Negyed tk só
- 1 bögre nádcukor
- 1 db tojás
- 1 tk vanília esszencia
- 1 bögre író vagy növényi tej
- Fél bögre darabikra tört csokoládé
- Másfél bögre cseresznye
- Kb 1 dl brandy vagy likőr
- Porcukor
Elkészítés
- A cseresznyéket kimagozzuk, majd az alkohollal leöntjük, ebben egy éjjelen át áztatjuk.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- Egy kb fél tábla csokit durván darabokra törjük, majd konyharuhába csavarva az asztalhoz vágva kis darabokra törjük. Félretesszük.
- A lisztet, sót, sütőport, kakaóport összekeverjük. Egy másik tálban habverővel a cukrot és vajat világos krémmé verjük. Hozzáadjuk a tojást és vaníliát, 1 percig tovább verjük. Az írót és a lisztes keveréket a krémhez adjuk – felválta, az utóbbival kezdve, miközben lapáttal sima tésztává keverjük.
- A csokidarabok nagy részét a tésztába forgatjuk, hozzáadunk 1 kanálnyi alkoholt (a cseresznyékről).
- Egy közepes tortaformát kissé kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk.
- Belefordítjuk a tésztát, egyenletesre eligazgatjuk, majd a lecsepegtetett cseresznyéket a tésztába nyomjuk. Megszórjuk a maradék csoki darabokkal.
- 25-30 percig szép barnára sütjük. Ha tisztán jön ki egy beleszúrt hústű, akkor átsült.
- Rácson pihentetjük.
- Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Tippek
- A brandy, likőr lehet bármiféle, vagy rum is. Ha növényi tejet alkalmazunk, pl mandula tejet, akkor kimondottan jó az Amaretto vagy egyéb mandulalikőr. Alkalmazhatunk konyhakészen vásárolt barndys cseresznyét, vagy befőttet is. Brandys cseresznye házilag>>
- Ha gyerekek is fogyasztják, akkor az alkoholt hagyjuk ki, és készítsük el a tortát friss vagy fagyasztott cseresznyével, illetve befőttel.
- A fenti csokitorta alkoholos cseresznyével különleges alkalmakra nagyszerű édesség lehet, jó zár pl egy Valen napi menüt – ha desszertként fogyasztjuk, tálaljunk mellé konyakos krémet vagy habot.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu